Viktor Orbán w październiku 2025 powiedział rosyjskiemu prezydentowi Władimirowi Putinowi, że jest gotów zrobić wszystko, by go wesprzeć – nawet zorganizować w Budapeszcie rozmowy w sprawie zakończenia wojny w Ukrainie – pisze Bloomberg.
Gazeta powołuje się na węgierski dokument rządowy, który trafił w jej ręce.
Zgodnie z protokołem Orbán powiedział Putinowi: „wczoraj nasza przyjaźń osiągnęła tak wysoki poziom, że pomogę w każdy możliwy sposób” oraz „w każdej sprawie, w której mogę pomóc, jestem do dyspozycji”. Przywołał też bajkę, która – jak stwierdził – jest popularna na Węgrzech: mysz uwalnia lwa uwięzionego w sieci, po tym jak lew wcześniej oszczędził jej życie.
Zgodnie z protokołem Orbán powiedział Putinowi: „wczoraj nasza przyjaźń osiągnęła tak wysoki poziom, że pomogę w każdy możliwy sposób” oraz „w każdej sprawie, w której mogę pomóc, jestem do dyspozycji”. Przywołał też bajkę, która – jak stwierdził – jest popularna na Węgrzech: mysz uwalnia lwa uwięzionego w sieci, po tym jak lew wcześniej oszczędził jej życie.
Według Bloomberga krótka rozmowa telefoniczna odbyła się 17 października około południa. Jak podaje gazeta, duża część rozmowy dotyczyła wzajemnego wyrażania uznania oraz szacunku wobec Donalda Trumpa. Obaj rozmawiali dzień wcześniej z amerykańskim prezydentem o możliwości zorganizowania szczytu w Budapeszcie, który ostatecznie nie doszedł do skutku.
W trakcie rozmowy Orbán powiedział, że jego przyjaźń z Putinem umacnia się od 2009 roku, kiedy po raz pierwszy spotkali się w Petersburgu.