14-01-2013, 23:02
Cytat:A szép, hibátlan uborkákat megmossuk, nagy edénybe tesszük, és sós vízzel leforrázzuk, 1 liter vízhez 2 dkg sót véve. Ebben a sós lében hagyjuk kihűlni. Az üvegek aljára kaprot, meggyfalevelet és szemes borsot rakunk, függőlegesen, szorosan egymás mellé beleállítgatjuk az uborkákat, és tetejüket hámozott, hosszában félbe vagy négyrét vágott tormával szorítjuk le. A sós vizet még egyszer felforraljuk, kihűtjük, és az uborkára öntjük. Azonnal leköthetjük, és a kamrába tehetjük. Ne tartsuk el január-februárnál tovább.
Tlumaczenie:ladne, bez skazy ogorki umyc. Wlozyc do duzego naczynia i sparzyc solona woda (na 1 liter wody uzyc 2 dkg soli). Zostawic w tej slonej wodzie aby ostygly. Na dno sloi wkladamy koper, liscie drzewa wisni i ziarenka czarnego pieprzu. Ogorki ukladamy pionowo, bardzo blisko siebie. Pokrywamy je obranym i pokrojonym na podluzne polowki lub na cwiartki chrzanem. Solona wode jeszcze raz zagotujmy, ostodzmy i zalejmy nia ogorki. Natychmiast zamknijmy je i wlozmy do spizarki. Nie trzymajmy dluzej niz styczen-luty.
Jak nie beda dobre, to nie moja wina!Ja sie nie znam na tym, dopiero teraz sie dowiedzialam, jaka jest roznica pomiedzy marynata a kiszonka. U mnie w domu, wszystkie tego typu rzeczy sa znane pod ogolna nazwa "zajzajera".