Vegyes savanyússág (csalamádé)
Według mnie to jedna z ciekawszych kiszonek (?) bo jest wielowarzywna.
Tak naprawdę to nie wiem czy to kiszonka czy marynata bo octu w tym jest niewiele.
Wiem jedno, że csalamádé w wydaniu z ostrą papryką zakupiona na stoisku cioci Erzséke
w Stołecznej hali targowej przy moście Wolności była wspaniała.
Składniki:
0,5 kg kapusty,
0,25 kg ogórków,
0,25 kg marchewki,
0,25 kg papryki białej może być słodka, ale może też być ostra
0,25 kg cebuli,
10 dkg cukru,
2 dkg soli,
75 ml octu 20%
1/4 łyżeczki salicylu
1/4 łyżeczki kawowej borkénpor (środek konserwujący:pirosiarczyn potasu (K2S2O5) używany również w produkcji
wina -ostrożnie z ilością bo trucizna)
Przygotowanie:
Obieramy kapustę, marchewkę i cebulę. Myjemy ogórki i paprykę. Wszystkie warzywa szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy do 5 litrowego słoja lub wiadra z tworzywa sztucznego. Górę przykrywamy. Już na drugi dzień możemy konsumować, jednak najlepsza jest po jednym tygodniu od przygotowania. W tym okresie, jak to mówią w branży napojów, smaki się przegryzą. Można ją długo przechowywać.
I jeszcze fotka z portalu węgierskiego
Według mnie to jedna z ciekawszych kiszonek (?) bo jest wielowarzywna.
Tak naprawdę to nie wiem czy to kiszonka czy marynata bo octu w tym jest niewiele.
Wiem jedno, że csalamádé w wydaniu z ostrą papryką zakupiona na stoisku cioci Erzséke
w Stołecznej hali targowej przy moście Wolności była wspaniała.
Składniki:
0,5 kg kapusty,
0,25 kg ogórków,
0,25 kg marchewki,
0,25 kg papryki białej może być słodka, ale może też być ostra
0,25 kg cebuli,
10 dkg cukru,
2 dkg soli,
75 ml octu 20%
1/4 łyżeczki salicylu
1/4 łyżeczki kawowej borkénpor (środek konserwujący:pirosiarczyn potasu (K2S2O5) używany również w produkcji
wina -ostrożnie z ilością bo trucizna)
Przygotowanie:
Obieramy kapustę, marchewkę i cebulę. Myjemy ogórki i paprykę. Wszystkie warzywa szatkujemy i mieszamy z pozostałymi składnikami i przekładamy do 5 litrowego słoja lub wiadra z tworzywa sztucznego. Górę przykrywamy. Już na drugi dzień możemy konsumować, jednak najlepsza jest po jednym tygodniu od przygotowania. W tym okresie, jak to mówią w branży napojów, smaki się przegryzą. Można ją długo przechowywać.
I jeszcze fotka z portalu węgierskiego