21-01-2013, 20:38
(20-01-2013, 17:52)mordimer napisał(a): Nie odbierz tego źle, ale nie rozumiem określenia:
Klimaty Węgierskie napisał(a):wino muszkatułowe
Wszak to - jak pozostałe - odmiana winogrono "żółty muskat". Nie bardzo też rozumiem charakterystykę "aszú", gdzie wg mojej wiedzy podstawą są przemrożone grona, pozostawione na krzewach do pierwszych przymrozków... hmm...
Z zamarzniętych owoców robi się "wino lodowe", które nie jest klasycznym gatunkiem tokajskim, choć bywa w Tokaju produkowane (np. Tokajicum, Illés). Podstawą produkcji win aszú jest proces botrytyzacji czyli wysychania owoców, których skórki zaatakowała szlachetna pleśń. Owoce takie zamieniają się na krzewach w rodzynki. Pozostaje w nich niewielka ilość bardzo słodkiego i aromatycznego soku, którym "dziela się" później z młodym winem lub moszczem. Liczba puttonów oznaczała kiedyś, ile cebrzyków jagód aszú dodawano do jednej beczki moszczu/wina. Bardziej szczegółowo napisałem o winach aszú na swoim blogu o Tokaju.