22-01-2013, 12:33
(21-01-2013, 20:54)Blisko Tokaju napisał(a): Chyba jednak jest tak, jak w artykule, czyli samorodność oznacza, że wino ma charakter nieco podobny do win aszú, są w nim również wykorzystane owoce zbotrytyzowane (całkowicie i częściowo) a robione jest bez selekcji gron aszú na krzewach i dodawania ich puttonami do moszczu, czyli w prosty sposób, jak zwykłe wino. Samociekiem - z owoców w pełni zbotrytyzowanych - jest esencja (nektar), czyli najdroższy, legendarny produkt pochodzący z Tokaju. (Parę zdań o Szamorodni)
Opieram się na wyjaśnieniach przewodniczki, która w Tokaju oprowadzała mnie po udostępnionych do zwiedzania piwnicach Rakoczych (znane Ci zapewne miejsce przy ryneczku w Tokaju, obok pomnika obleśnie uśmiechniętego fauna). Objaśniała po angielsku, a nie po węgiersku...