19-04-2013, 13:38
Chrzan z Hajdúság (Hajdúsági torma)
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Chrzan z Hajdúság ma wysokie walory smakowe i długą tradycja uprawy w regionie Hajdúság, głównie w okolicach Debreczyna.
Roślina ta przywędrowała wraz z Madziarami ze stepów Azji południowo-zachodniej. W Kotlinie Panońskiej nastąpił proces krzyżowania się z miejscowymi odmianami chrzanu oraz z roślinami sprowadzonymi z Austrii.
To bogactwo genetyczne oraz korzystne warunki klimatyczne (ciepłe, wilgotne lata) i glebowe (lekka, żyzna gleba), wypracowane przez lata metody uprawy (głęboka orka, sadzenie w systemie redlinowym) to czynniki, które czynią chrzan z Hajdúság tak wyjątkowym.
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Chrzan z Hajdúság ma wysokie walory smakowe i długą tradycja uprawy w regionie Hajdúság, głównie w okolicach Debreczyna.
Roślina ta przywędrowała wraz z Madziarami ze stepów Azji południowo-zachodniej. W Kotlinie Panońskiej nastąpił proces krzyżowania się z miejscowymi odmianami chrzanu oraz z roślinami sprowadzonymi z Austrii.
To bogactwo genetyczne oraz korzystne warunki klimatyczne (ciepłe, wilgotne lata) i glebowe (lekka, żyzna gleba), wypracowane przez lata metody uprawy (głęboka orka, sadzenie w systemie redlinowym) to czynniki, które czynią chrzan z Hajdúság tak wyjątkowym.