19-04-2013, 13:46
Cebula z Makó (Makói hagyma)
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Pod nazwą Makói hagyma występują się trzy odmiany tego warzywa: „Makói CR”, „Csanád” i „Makói Bronz”, które uprawiane są wyłącznie w regionie o nazwie Makó (komitaty Csongrád i Békés).
Odpowiednie warunki klimatyczne (ciepłe, stosunkowo suche lata) i glebowe (żyzne gleby o dobrej retencji) sprawiły, że cebula z tego regionu zyskała już w 1888 roku podczas wystawy w Brukseli uznanie w oczach specjalistów i do tej pory cieszy się dobrą marką.
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Pod nazwą Makói hagyma występują się trzy odmiany tego warzywa: „Makói CR”, „Csanád” i „Makói Bronz”, które uprawiane są wyłącznie w regionie o nazwie Makó (komitaty Csongrád i Békés).
Odpowiednie warunki klimatyczne (ciepłe, stosunkowo suche lata) i glebowe (żyzne gleby o dobrej retencji) sprawiły, że cebula z tego regionu zyskała już w 1888 roku podczas wystawy w Brukseli uznanie w oczach specjalistów i do tej pory cieszy się dobrą marką.