19-04-2013, 13:55
Papryka segedyńska (Szegedi paprika)
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Papryka trafiła na Węgry w wiekach XVI – XVII za sprawą zachodnioeuropejskich (ta cześć kraju, którą władali Habsburgowie) i tureckich (ta część kraju, która należała do Porty) kupców .
Okolice Segedynu charakteryzują się ciepłym klimatem, dużym nasłonecznieniem i żyznymi glebami i dlatego tam od XVIII wieku jest jeden z najbardziej wydajnych regionów uprawy papryki i wytwórstwa tej przyprawy na Węgrzech.
Wyłącznie wyroby z papryki wytworzone w Segedynie i okolicach mogły i po dziś dzień mogą nosić miano „szegedi paprika”.
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Papryka trafiła na Węgry w wiekach XVI – XVII za sprawą zachodnioeuropejskich (ta cześć kraju, którą władali Habsburgowie) i tureckich (ta część kraju, która należała do Porty) kupców .
Okolice Segedynu charakteryzują się ciepłym klimatem, dużym nasłonecznieniem i żyznymi glebami i dlatego tam od XVIII wieku jest jeden z najbardziej wydajnych regionów uprawy papryki i wytwórstwa tej przyprawy na Węgrzech.
Wyłącznie wyroby z papryki wytworzone w Segedynie i okolicach mogły i po dziś dzień mogą nosić miano „szegedi paprika”.