19-04-2013, 14:14
Papryka z Kalocsy (Kalocsai fűszerpaprika örlemény)
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Wyróżniona ze względu na sięgającej XVIII wieku tradycję uprawy i wyrobu z niej przyprawy w postaci proszku. Przyprawa wyrabiana jest z warzyw uprawianych przede wszystkim w komitacie Bács-Kiskun (w nim mieści się miejscowość Kalocsa, centrum uprawy papryki na Węgrzech), a także w komitatach Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér oraz Baranya i Csongrád.
Jako ciekawostkę można dodać, że to dzięki doświadczeniom z wykorzystaniem papryki węgierski chemik Albert Szent-Györgyi odkrył w latach 30. podczas badań na Uniwersytecie w Segedynie witaminę C, za co został w 1937 uhonorowany Nagrodą Nobla.
Jest to chroniona nazwa pochodzenia.
Wyróżniona ze względu na sięgającej XVIII wieku tradycję uprawy i wyrobu z niej przyprawy w postaci proszku. Przyprawa wyrabiana jest z warzyw uprawianych przede wszystkim w komitacie Bács-Kiskun (w nim mieści się miejscowość Kalocsa, centrum uprawy papryki na Węgrzech), a także w komitatach Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér oraz Baranya i Csongrád.
Jako ciekawostkę można dodać, że to dzięki doświadczeniom z wykorzystaniem papryki węgierski chemik Albert Szent-Györgyi odkrył w latach 30. podczas badań na Uniwersytecie w Segedynie witaminę C, za co został w 1937 uhonorowany Nagrodą Nobla.