19-04-2013, 14:37
Kiełbasa z Gyula (Gyulai pároskolbász)
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Jako kiełbasa z Guyla na rynek mogą trafiać jedynie wędliny wytworzone w miastach Gyula i Békéscsaba (komitat Békes, południowo-wschodnie Węgry), gdzie tradycje wędliniarskie żywe są od stuleci i przetrwały po dziś dzień, przy czym szczególną sławę kiełbasom gyulańskim przyniosły Targi Światowe w Brukseli w latach 1910 i 1935, kiedy to wędliny zostały wyróżnione przez jury.
Kiełbasa gyulańska wyrabiana jest z mięsa świń ras węgierskich. Po sporządzeniu kiełbasa jest ona wędzona w dymie z wolno palących się polan (najczęściej buczyny). Wędlina jest paczkowana po dwa pętka lub sprzedawana w plasterkach. Wyrób ma ok. 3-4 cm średnicy, 20-25 cm długości, i gruzełkowatą powierzchnię w kolorze brunatnym.
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Jako kiełbasa z Guyla na rynek mogą trafiać jedynie wędliny wytworzone w miastach Gyula i Békéscsaba (komitat Békes, południowo-wschodnie Węgry), gdzie tradycje wędliniarskie żywe są od stuleci i przetrwały po dziś dzień, przy czym szczególną sławę kiełbasom gyulańskim przyniosły Targi Światowe w Brukseli w latach 1910 i 1935, kiedy to wędliny zostały wyróżnione przez jury.
Kiełbasa gyulańska wyrabiana jest z mięsa świń ras węgierskich. Po sporządzeniu kiełbasa jest ona wędzona w dymie z wolno palących się polan (najczęściej buczyny). Wędlina jest paczkowana po dwa pętka lub sprzedawana w plasterkach. Wyrób ma ok. 3-4 cm średnicy, 20-25 cm długości, i gruzełkowatą powierzchnię w kolorze brunatnym.