19-04-2013, 14:45
Morele Gönci (Gönci kajszibarack)
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Nieznacznie chłodniejszy niż w środkowej części kraju klimat sprawia, że morele uprawiane w komitacie Borsod-Abaúj-Zemplén (północno-wschodnie Węgry) dojrzewają o blisko dwa tygodnie później niż na innych terenach. To poprawia ich walory smakowe i odżywcze. To jeden z czynników, który sprawił, że dziewięć odmian moreli Gönci, uprawianych na terenie komitatu Borsod-Abaúj-Zemplénna (na nasłonecznionych stokach wzgórz rozciągających się wzdłuż doliny rzeki Hernád) otrzymało w maju 2011 roku Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jest to chronione oznaczenie geograficzne.
Nieznacznie chłodniejszy niż w środkowej części kraju klimat sprawia, że morele uprawiane w komitacie Borsod-Abaúj-Zemplén (północno-wschodnie Węgry) dojrzewają o blisko dwa tygodnie później niż na innych terenach. To poprawia ich walory smakowe i odżywcze. To jeden z czynników, który sprawił, że dziewięć odmian moreli Gönci, uprawianych na terenie komitatu Borsod-Abaúj-Zemplénna (na nasłonecznionych stokach wzgórz rozciągających się wzdłuż doliny rzeki Hernád) otrzymało w maju 2011 roku Chronione Oznaczenie Geograficzne.