21-04-2013, 21:37
(21-04-2013, 21:26)julka napisał(a): Sorki, jeśli wprowadziłam w błąd, ale informację o stuletnim okresie wymiany wody w Balatonie przytoczyłam na podstawie danych podanych w internecie, choćby tu http://pasimitam.pl/balaton/ i jeszcze w kilku miejscach.
Moim źródłem jest kapitan największego statku jaki pływa po Balatonie. W 2011 r. tak sprzyjała pogoda - opady były nie tylko w wystarczającej ilości, ale i w odpowiednich miesiącach, że całkowita wymiana nastąpiła w rekordowzm czasie 8 miesięcy. Jako ciekawostkę mogę też dodać, że w upalne letnie dni, jeśli nie ma deszczu stan Balatonu obniża o 1 cm! Łatwo policzyć, że wystarczy miesiąc bez opadów i znika 30 cm wody. Tak było na przykład w ubiegłym roku, gdy susza dotknęła chyba całą naszą część Europy.
Julka, wiem, że nikogo nie zamierzałaś wprowadzać w błąd. Internet jest pełen takich pułapek. Mój kapitan też może łżeć jak z nut, bo ja nijak tego nie zweryfikuję Żartuję, facet jest poważny i ponadto pracuje jako szkoleniowiec. O Balatonie chyba wie wszystko.