07-09-2012, 11:30
A tutaj jeszcze jeden przyklad techniki eozynowej ( co do secesji w tym wypadku nie ma watpliwosci)
Wegierska secesja
|
07-09-2012, 11:30
A tutaj jeszcze jeden przyklad techniki eozynowej ( co do secesji w tym wypadku nie ma watpliwosci)
07-09-2012, 18:38
Mniej znanym przedstawicielem secesji na Wegrzech byl Ede Magyar. W swoim krotkim zyciu (zmarl tragicznie w wieku 35 lat) zaprojektowal wiele ciekawych secesyjnych budynkow na terenie poludniowych Wegier . W ciagu swojej krotkiej profesjonalnej dzialalnosci (okolo 8 lat) dzialal glownie w Szegedzie, gdzie jest najwiecej budowli wedle jego projektow i jego okolicach (Zenta, Temesvár, Nagykikinda). Te budynki stoja po dzien dzisiejszy, niektore w troche zmienionej formie.
Za najwieksze jego osiagniecie uwazany jest Reök-palota ( Reök to nazwisko pierwszego wlasciciela, palota = palac). Zdjecie tego budynku zamiescilam w sekcji "Ciekawostki: co to za miejsce?". Budynek ten zostal pieknie odnowiony, na zewnatrz i w wewnatrz, w stulecie swojego powstania (wybudowano go w 1907 roku ) i otwarty ponownie z wielka pompa. Jest on uznany za jeden z najpiekniejszych budynkow secesyjnych na Wegrzech, ale nie nalezy do wegierskiej secesji. Widac w nim silne wplywy francuskie i hiszpanskie. Tutaj fragment tego budynku po odnowieniu
07-09-2012, 19:52
Innym ciekawym budynkiem zaprojektowanym przez Edego Magyara byl trzypietrowy narozny budynek w samym centrum Szegedu w stylu poznej secesji: Ungár-Mayer palota/palac. Parter byl wykonany z zelazobetonu na potrzeby eleganckich sklepow (polski akcent:w tworzeniu tej konstrukcji uczestniczyl Szilárd Zielinski-inzynier budowlany) a wyzsze pietra byly przeznaczone na mieszkania.
Na dachu umieszczono kopule, ktora otacza piec postaci kobiecych (wykonanych z blachy) trzymajacych sie za rece. To ta kopula
07-09-2012, 20:04
(07-09-2012, 18:38)Ribizli napisał(a): (...) Węgierska secesja, to bardzo wdzięczny temat, tym bardziej, że, moim zdaniem, to jeden z ważnych elementów związków polsko-węgierskich. Mam na myśli młodopolskie, artystyczne związki Kraków-Budapeszt. Ale jeszcze dwie rzeczy, a propos tego pałacu. Gdy odgadywałem zagadkę, sprawdzałem co to znaczy słowo "Reok" i bardzo zdziwiony nie znalazłem go nawet w wielkim słowniku węgiersko-polskim, który stoi dumnie na mojej półce. Jakoś nie wpadłem na najprostsze rozwiązanie A druga sprawa, zobaczcie na zdjęciach tego pałacu w necie, jaka ogromna różnica jest w wyglądzie tego budynku na fotografiach z opuszczonymi i podniesionymi roletami. Wydają się to być dwa zupełnie różne pałace. Myślę, że to też był zamysł projektanta, aby ten budynek był tak zmienny przez ten jeden detal architektoniczny.
Gdy odgadywałem zagadkę, sprawdzałem co to znaczy słowo "Reok" i bardzo zdziwiony nie znalazłem go nawet w wielkim słowniku węgiersko-polskim, który stoi dumnie na mojej półce. Jakoś nie wpadłem na najprostsze rozwiązanie
Pan Reök byl inzynierem, chyba pracowal w wodociagach i mial liczne potomstwo obojga plci . Ten dom zostal zaplanowany oryginalnie jako dom mieszkalny z licznymi pokojami. Postawiono go dosyc szybko, byl gotowy w 1907 roku.
07-09-2012, 20:52
(07-09-2012, 20:24)Ribizli napisał(a): Gdy odgadywałem zagadkę, sprawdzałem co to znaczy słowo "Reok" i bardzo zdziwiony nie znalazłem go nawet w wielkim słowniku węgiersko-polskim, który stoi dumnie na mojej półce. Jakoś nie wpadłem na najprostsze rozwiązanieAle jest jeszcze inne (nowsze) wytlumaczenie tej nazwy: Regionális Összművészeti Központ , skrot REÖK , ktore dziala tam od sierpnia 2007 roku (wlasnie po odnowieniu budynku) i zajmuje sie organizowaniem roznych imprez kulturalnych.
07-09-2012, 21:56
(07-09-2012, 20:52)Ribizli napisał(a): Ale jest jeszcze inne (nowsze) wytlumaczenie tej nazwy: Regionális Összművészeti Központ , skrot REÖK , ktore dziala tam od sierpnia 2007 roku (wlasnie po odnowieniu budynku) i zajmuje sie organizowaniem roznych imprez kulturalnych. no tak, ale to jest raczej skomponowanie sensownego skrótowca do zadanej [dawnej] nazwy.
: Ɔ(X)И4M :
07-09-2012, 22:06
Cytat:no tak, ale to jest raczej skomponowanie sensownego skrótowca do zadanej [dawnej] nazwy. Tak wlasnie. Oryginalnie nazwa pochodzi od nazwiska owego inzyniera Istvána Reöka. A wspolczesna nazwe dostosowali odpowiednio do niej. Napisalam o tym tylko jako o ciekawostce.
Budapeszt należy do Sieci Miast Secesyjnych i był jednym z inicjatorów powstania tego związku w 1999 roku. Z polskich miast do Sieci Miast Secesyjnych należy Łódź.
W domu Bedő, przy Honvéd utca 3 znajduje się tzw. muzeum secesji węgierskiej. Jest tam kawiarnia i niewielki sklep. Czynne od poniedziałku do soboty 10.00 - 17.00. Bilet normalny: 1500 Ft. Bilet ulgowy (seniorzy, studenci): 1000 Ft. z Budapest card: 750 Ft. Bezpłatnie: dzieci do lat 6 Link do strony www.magyarszecessziohaza.hu
12-09-2012, 14:41
Co ciekawe, w tym muzeum większość eksponatów jest na sprzedaż. Można by się obkupić, że hej.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|