15-12-2021, 10:56
(12-12-2021, 17:45)Bohemot napisał(a): Witam, bardzo proszę o pomoc w dojeździe do Egeru. Jechałem 11 listopada trasą Poznań-Cieszyn-Czadca-Żylina-Zwoleń-Cered-Eger. Nawigacja google uparcie twierdziła że korzystam z drogi płatnej na Węgrzech ( czy faktycznie muszę mieć winietę wykupioną na Węgry)?Ja bym proponował z Żyliny na Presow i Koszyce. Na pewno dalej , drożej bo trzeba kupić winietę słowacką ale chyba szybciej i wygodniej i jest pewność ,że dojedziesz na czas. Jedziesz w sumie po płaskim i głównie autostradami. Trasa z Żyliny na Zwoleń i dalej to trasa prze góry. Jeździłem tam i zimą może być tam różnie. Ja najczęściej jeździłem Jurgów Poprad Rymawska Sobota ale zimą na tę trasę bym sie nie wybrał zbyt duże ryzyko. Teraz też chyba się wreszcie wybiorę i trzymajć sie ich słynnych "covidowych korytarzy " pojadę Żylina Presow Koszyce i na Węgrzech darmową jeszcze autostradą do Miskolca a później lokalna przez Emod do Egeru
W Polsce google też twierdziło że mam jechać przez Skrbeńsko , a tam przejście zamknięte. Teraz chcemy jechać w czasie ferii w styczniu, może ktoś korzystał z lepszej trasy.