Liczba postów: 184
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08.08.2012
Reputacja:
44
Pozdrawiam wszystkich hungarofilów! Czy komuś zdarzyło się skosztować zupy z wina? Podają taki specjał w Tokaju. To taki chłodniczek, więc w sam raz na upał, na bazie chyba wytrawnego, tokajskiego Furmintu, z surowym żółtkiem, kleksem bitej śmietanki na powierzchni, przybranej listkiem mięty, być może też odrobina soku z cytryny. Całość silnie schłodzona. Smak cierpkawy, wybitnie orzeźwiający, oryginalny. Polecam!
Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Dołączył: 28.01.2012
Reputacja:
374
Ja nie miałem okazji. Choć, trzeba przyznać, brzmi to nad wyraz kusząco. Poszperałem trochę w sieci na temat tej zupy i, jak się okazuje, zazwyczaj jest ona przyrządzana z białego wina. W takiej postaci jest jednym z podstawowych dań serwowanych podczas węgierskiego Bożego Narodzenia. A wygląda to tak:
Liczba postów: 184
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08.08.2012
Reputacja:
44
Znalazłem dwa przepisy na zupy z wina (jeden to zapewne powyższa zupa bożonarodzeniowa) na stronie www.tokaj-turizmus.hu (przepisy po węgiersku, zatem ja sam muszę się jeszcze poduczyć, co zresztą niespiesznie, lecz systematycznie czynię własnymi siłami). Pozdrawiam!
Liczba postów: 1,740
Liczba wątków: 226
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,035
(22-08-2012, 11:28)Orvos napisał(a): (...) zupa bożonarodzeniowa na stronie www.tokaj-turizmus.hu
Kremowa bożonarodzeniowa zupa winna
Składniki na 4 porcje:
4 goździki,
mielony cynamon,
cytryna,
0,4 l tokaji édes szamorodni (=tokaji słodki szamorodni),
0,12 kg cukru
8 szt żółtek jaj kurzych,
400 ml słodkiej śmietanki 30 % do ubijania
Przygotowanie:
0,8 l wody zagotować z goździkami, cynamonem, doprawić do smaku sokiem z cytryny, dolać wino i gotować. Przecedzić (przepis ze strony pomija tą czynność)
Cztery żółtka utrzeć z cukrem aż będą białe. Dodajemy do zupy ciągle mieszając powoli, żeby się nie ścięły. Następnie, ciągle mieszając, doprowadzamy jeszcze raz zupę do wrzenia. Pozostałe 4 żółtka mieszamy ze śmietanką. Zdejmujemy zupę z ognia i dodajemy do niej, ciągle mieszając, żółtka wymieszane ze śmietanką. Wystudzoną zupę wstawiamy do lodówki.
Zupę podajemy przybraną bitą śmietaną z odrobiną mielonego cynamonu i kilkoma rodzynkami.
Liczba postów: 184
Liczba wątków: 6
Dołączył: 08.08.2012
Reputacja:
44
Dziękuję za przepis, niecierpliwie czekam na Boże Narodzenie!
Liczba postów: 1,740
Liczba wątków: 226
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,035
(23-08-2012, 18:50)Orvos napisał(a): Dziękuję za przepis, niecierpliwie czekam na Boże Narodzenie!
Ta zupa często jest nazywana po postu zupą winną (choć znalazłem jeszcze inny przepis na gorąco). Nie ma co czekać. Zgromadź produkty, ugotuj, i opisz wrażenia z konsumpcji.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Dołączył: 28.09.2012
Reputacja:
1
Zupa porzeczkowa z winem
składniki:
6 szt goździków
1 szt gałka cynamonu
500 g porzeczek czerwonych
100 g cukru
30 ml różowego wina
10 ml śmietanka
100 g mąki ziemniaczanej
80 ml woda
Sczypta soli
Przygotowanie:
Gotujemy w 20 ml wody gożdziki i cynamon póki połowa woda wyparuje.
1. Przecedzamy wodę.
Myjemy porzeczki i wyrzucamy złe kawałki.
Gotowanie:
Gotujemy 60 ml wody z cukrem i szczyptą soli.
Dodajem perzecedzoną, przyprawioną wodę.
Gdy doprowadzimy wodę z cukrem do wrzenia posypujemy porzeczką i polewamy winem, ponownie gotujemy.
Wlewamy śmietankę i mąkę ziemniaczaną, aż otrzymamy konsystencję zupy, dalej gotujemy.
Miksujemy blenderem lub mikserem.
Gdy zupa ostygnie, wkładamy do lodówki, gdy wysztarczająco schłodnieje można serwować.
Smacznego
Liczba postów: 1,740
Liczba wątków: 226
Dołączył: 17.07.2012
Reputacja:
1,035
28-09-2012, 22:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-09-2012, 22:56 przez Waldek.)
(28-09-2012, 22:25)winiarniawegierska napisał(a): Zupa porzeczkowa z winem
składniki:
(...)
30 ml różowego wina
10 ml śmietanka
100 g mąki ziemniaczanej
80 ml woda (...)
Boję się, że jest kłopot z miarami. Na pewno 30 ml a nie 3 deci wina? Tak samo woda i śmietanka. 1dcl=100 ml !
|