11-08-2025, 16:03
Góry?
|
Ciekawe miejsca w Czechach
|
|
11-08-2025, 16:03
Góry?
(11-08-2025, 16:03)Eukaliptus303 napisał(a): Góry? Tak, są w Czechach góry. Tak na południe od podzielonego miasta Cieszyn , jakieś 50-100 km rozciąga się Beskid śląsko-Morawski , którego pasma wznoszą się ponad 1000 m. npm Jest tam miejsce ulubione przez Czechów - przełęcz Pustevny szczególnie w dniu 5 lipca - bo to ich święto państwowe , dzień świętego Cyryla i Metodego Na przełęczy lat temu ok 100 postawiono schronisko ( a nawet dwa) ... ![]() ... to jest Tanecznica, pełniąca rolę hotelu ale jest przecież jeszcze Mamenka , gdzie można zamówić czapowane ... ![]() .. Gdy wejdziemy do wnętrza jadalnii schroniska Mamenki ulegniemy oczopląsu ... ![]() ... Zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz oszałamia bogactwo , ..... że też komuś się tak chciało .. ? I tu jest gwóźdź programu Okazuje się że projektantem tych obiektów był Dušan Jurkovič. .. tak , tak, to ten sam, którego pamiętamy z projektów cmentarzy wojennych po bitwie Gorlickiej z I wojny światowej
Miałem okazję odwiedzić miasto Hradec Kralove .. co można tłumaczyć jako Miasto Królowej
...co może znaleźć odniesienie do dawnych czasów Obecnie to miasto najłatwiej trafić jadąc z Kudowej na Pragę i pewnie miniemy je z daleka ale gdyby znalazł się czas warto zrobić spacerek nad rzeką Łabą, zamknietą starą elektrownią ... ale jest kilka kolejnych ciekawych miejsc Choćby szukając odpoczynku w typwej czeskiejknajpie\ ![]() .
15-05-2026, 20:39
Jeszcze kilka obrazków z Hradca
Kluczowym miejscem jest rynek ze stojącą Białą Wieżą. Po wyjściu na nią zobaczymy całą panoramę miasta a przede wszystkim leżący u stóp trójkątny rynek , pełniący rolę parkowiska z wolnymi miejscami . ![]() .. Tuż obok szczytowe wieże katedry . ![]() ... albo stary browar przerobiony na Urząd Wojewódzki ... ![]() ..... Bardzo spokojnie spaceruje się po starówce, gdzie nie ma tłumów wręcz ospałość przebija Przed katedrą też spokój, zresztą była zamknięta .
18-05-2026, 20:55
(15-05-2026, 22:47)Pudelek napisał(a): I mają drewnianą, prawosławną cerkiew! Jak dla mnie to była największa ciekawostka, bo jakoś Czechy nie kojarzą mi się z cerkwiami W miejskim parku pośród drzew stoi sobie przepięknej urody małe cudo architektury drewnianej ... ![]() .... Zacząłem zgłębiać co ta cerkieweka tu robi ? Otóż okazało się że jest cerkiew wędrowna !!! Zbudowana dawno temu gdzieś w XVII wieku na potrzeby wiernych wsi Habura Jest to wieś leżąca na Słowacji jakieś 20 km od polskich Jaślisk na dawnym szlaku węgierskim Służyła wiernym przez blisko 200 lat, ale wieś się wzbogaciła i postawiła nową, większą i murowaną świątynię więc ta przestała być potrzebna Zgłosili się chętni na nią z pobliskiej wsi (nazwy nie pomnę) i ją odkupili a następnie rozebrali i przenieśli do siebie I tak służyła kolejne 200 lat , aż przyszła Wielka Wojna i przy okazji walk cerkiew została uszkodzona Miejscowi zastanawiali się : naprawiać czy wybudować nową ? I w tym czasie (ok 1920 roku) pojawił się niewiadomo skąd burmistrz miasta Hradec Kralove z propozycją odkupienia jej. Miała pełnić rolę pomnika ku mieszkańców HK poległych w I wojnie Światowej Postawiona została w parku i z tego co wiem nie pełni funkcji sakralnych I ciekawostką jest również sam zakup uszkodzonej cerkiewki Otóż ten burmistrz pełniąc swą funkcję nie pobierał należnego wynagrodzenia a odkładał je na osobnym funduszu z którego sfinansowany został zakup. .... Ciśnie się pytanie gdyby dzisiaj w naszym kraju ktoś zrezygnował z pobierania pensji włodarza miasta ... ?
10-07-2026, 13:40
Byłem w zeszłym tygodniu w muzeum TATRY w Koprivnicach, w jednym budynku można zobaczyć auta osobowe, a w drugim po krótkim spacerze ciężarówki.
Polecam fanom motoryzacji. https://www.muzeumtatra.cz
<p><br></p>
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|