Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
Na dziś realia są takie, czas przejazdu z Warszawy do Budapesztu:
- PKP IC 09:54 godz. (podróż w dzień)
- PKP IC 13:15 godz. (podróż nocą)
- FlixBus 12:05 godz. (podróż nocą)
- mój ostatni przejazd autem, opcja z ominięciem płatnych dróg 10:40 godz.
Liczba postów: 45
Liczba wątków: 0
Reputacja:
19
Takiego międzynarodowego połączenia kolejowego z Zielonej Góry jeszcze nie było. Pociąg z Berlina do Budapesztu i Wiednia będzie zatrzymywał się na stacji Zielona Góra
Pociąg „Metropol” dziś jeździ z Budapesztu do Pragi. Od grudnia zmieni trasę. Wyruszy z Berlina przez Rzepin, Zieloną Górę, Wrocław, Opole do granicy w Chałupkach. Za granicą pojedzie w dwóch kierunkach – do Budapesztu i Wiednia.
– To pewne, pociąg pojawi się w rozkładzie od grudnia – mówi Kazimierz Łatwiński, zielonogórski radny i doradca wojewody ds. gospodarki i infrastruktury kolejowo-drogowej. – W składzie znajdą się także wagony sypialne.
Z Zielonej Góry w stronę Budapesztu pociąg będzie odjeżdżał ok. godz. 21, a do Berlina o siódmej rano.
Jeśli połączenie okaże się trafione, w rozkładzie znajdzie się na pięć lat. Na taki okres zgodę wydał Urząd Transportu Kolejowego.
wklejone z "g.wno prawda.zielonagora"
Liczba postów: 769
Liczba wątków: 22
Reputacja:
271
Ja co prawda nie jechałem FB do Budapesztu, ale starym PB podróżowałem dość często. Za 9 zł w jedną stronę byłem w Berlinie, za 14 w Wiedniu. Po Polsce zazwyczaj kursowałem poniżej dychy, kilka razy jechałem za przysłowiową złotówkę (np. z dwa razy byłem tak w Warszawie ze Śląska). Takich cen w FB nie ma, ogólnie jest drożej na wszystkich liniach z których korzystałem. Pomijam kwestię, że ich strona jest mniej czytelna niż stara, a newsletter dostaję po angielsku...