Liczba postów: 2,303
Liczba wątków: 240
Reputacja:
375
(03-04-2014, 0:20)LK1 napisał(a): A jak to w praktyce załatwić by kierowca/maszynista 'skumał bazę' bo z tego co ostatnio widziałem to z angielskim to u nich ciężko
Może po prostu kupić bilet w kasie? Zawsze większe prawdopodobieństwo, że uda się dogadać po angielsku. Z węgierskim załatwia się to bez problemu.
Nie licz jednak na jakieś wielkie kwoty do zaoszczędzenia.
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 9
Reputacja:
3
Odwiedzi mnie trójka znajomych studentów na 48 godzin. Już miałem iść kupić im bilety miesięczne po 3450 HUF. Ale na stronie BKK zauważyłem opcję biletu 24 godzinnego grupowego (do 5 osób) za 3300 HUF. Wyszło by więc taniej.
Rozumiem, że ten bilet nie sprawi kłopotu np. przy kontrolerach w metrze ani w tramwaju wodnym D11-D13?
Liczba postów: 1,758
Liczba wątków: 233
Reputacja:
1,037
(10-06-2014, 9:29)senseios napisał(a): (...)Rozumiem, że ten bilet nie sprawi kłopotu np. przy kontrolerach w metrze ani w tramwaju wodnym D11-D13?
W metrze i innych środkach komunikacji lądowej nie ma problemu. Zresztą na forum pisaliśmy o tym bilecie.
Co do tramwaju wodnego to bilet ten umożliwia bezpłatny przejazd tylko w dni robocze.
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Liczba postów: 8
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Czy ktoś mógłby mi poradzić jak najlepiej przetransportować się z dworca Népliget do Kocsis Szallo? W godzinach dość wczesnych ok. 5-7. Bardzo bym prosiła o dokładne wskazówki - jest tutaj tyle doświadczonych osób dla których poruszanie się po Budapeszcie to pestka, a ja jadę tam pierwszy raz Pomóżcie dobrze ludzie
Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
(27-06-2014, 15:06)jusciak napisał(a): Czy ktoś mógłby mi poradzić jak najlepiej przetransportować się z dworca Népliget do Kocsis Szallo? W godzinach dość wczesnych ok. 5-7. Bardzo bym prosiła o dokładne wskazówki - jest tutaj tyle doświadczonych osób dla których poruszanie się po Budapeszcie to pestka, a ja jadę tam pierwszy raz Pomóżcie dobrze ludzie Metrem najlepiej... masz tuż przy dworcu. Jedziesz M3 w kierunku: Nagyvárad tér, Klinikák, Corvin-negyed, Kálvin tér... 4 przystanki i wysiadasz, przesiadka na M4, jedziesz w kierunku Kelenföld: Fővám tér, Szent Gellért tér, Móric Zsigmond körtér, Újbuda-központ, Bikás Park... 5 przystanków, wysiadasz. Dalej piechotą ok 5 minut, trochę trzeba wrócić... ok.400-450 metrów
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
podczas pobytu w Budapeszcie zamierzam skorzysta z 72 godzinnych biletów, jednak czy ktoś wie, o możliwościach zniżki dla 13 latka, oraz o możliwościach poruszania się komunikacją publiczną odób niepełnosprawnych po mieście, czy są ulgi, jakie i jakie są honorowane dokumenty?
Liczba postów: 1,758
Liczba wątków: 233
Reputacja:
1,037
(28-06-2014, 23:18)radomirw napisał(a): (...) jednak czy ktoś wie, o możliwościach zniżki dla 13 latka,(...)
Jeśli chodzi o 13 latka to możesz zakupić mu bilet miesięczny.
Więcej o tym pisałem np. tutaj: Ulgowy bilet miesięczny na komunikację publiczną w Budapeszcie dla ucznia z kraju UE
Wracając do biletów 72 godzinnych - jeśli będzie z nich korzystać więcej niż w 2 osoby a mniej niż 6 osób to warto skorzystać z grupowego biletu 24 godzinnego na który może jechać do 5 osób.
Rozwiązanie to ma jedną wadę, a mianowicie cała grupa musi poruszać się razem.
Liczba postów: 782
Liczba wątków: 26
Reputacja:
364
jusciak - skorzystaj z google maps Zaznacz wyznacz trasę, wpisz dworzec i Kocsis Szallo, zaznacz autobus (tj. transport publiczny) i będziesz miała wszystkie możliwości dojazdu, z podanym czasem transportu i pieszą trasą dojścia do hotelu. Możesz sobie wydrukować ewentualnie mapkę.
Liczba postów: 8
Reputacja:
0
(27-06-2014, 16:08)Sztasek napisał(a): (27-06-2014, 15:06)jusciak napisał(a): Czy ktoś mógłby mi poradzić jak najlepiej przetransportować się z dworca Népliget do Kocsis Szallo? W godzinach dość wczesnych ok. 5-7. Bardzo bym prosiła o dokładne wskazówki - jest tutaj tyle doświadczonych osób dla których poruszanie się po Budapeszcie to pestka, a ja jadę tam pierwszy raz Pomóżcie dobrze ludzie Metrem najlepiej... masz tuż przy dworcu. Jedziesz M3 w kierunku: Nagyvárad tér, Klinikák, Corvin-negyed, Kálvin tér... 4 przystanki i wysiadasz, przesiadka na M4, jedziesz w kierunku Kelenföld: Fővám tér, Szent Gellért tér, Móric Zsigmond körtér, Újbuda-központ, Bikás Park... 5 przystanków, wysiadasz. Dalej piechotą ok 5 minut, trochę trzeba wrócić... ok.400-450 metrów
DZIĘKUJĘ !!
|