13-09-2012, 22:19
Tylko z tą kiełbasą paprykową jest problem. Gdzie to kupić poza gyulai, która czasem jest w Makro? A wystarczyłaby chłopska albo lángolt (jak to przełożyć z sensem?).
Kuchnia węgierska - PRZEPISY
|
13-09-2012, 22:19
Tylko z tą kiełbasą paprykową jest problem. Gdzie to kupić poza gyulai, która czasem jest w Makro? A wystarczyłaby chłopska albo lángolt (jak to przełożyć z sensem?).
13-09-2012, 23:12
Gdzie kupić? Oczywiście na Węgrzech A tak poważnie to nie mam na to pytanie uniwersalnej odpowiedzi. W różnych regionach Polski pewnie i dostępność produktów węgierskich jest różna, a czasem może i zerowa, nie licząc sklepów internetowych.
Myślę, że można użyć też innej kiełbasy, poeksperymentować. Ważne, aby była dość tłusta i jak najbardziej aromatyczna. Bez papryki i kminku z kiełbasy smak będzie inny, co nie znaczy, że zły. I jeszcze pomysł na granicy bluźnierstwa - może by dodać poprostu paprykę i mielony kminek do smaku.
13-09-2012, 23:17
Mamy taką skromną listę
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
14-09-2012, 8:00
(13-09-2012, 23:12)Arw napisał(a): Gdzie kupić? Oczywiście na Węgrzech A tak poważnie to nie mam na to pytanie uniwersalnej odpowiedzi. W różnych regionach Polski pewnie i dostępność produktów węgierskich jest różna, a czasem może i zerowa, nie licząc sklepów internetowych.Witam Ja nie mam kłopotów z kiełbasą węgierską po prostu robię sam.Na moje potrzeby surowa tak jak na Węgrzech, a dla potrzeb znajomych ze względów bezpieczeństwa robię parzoną. Używam receptur na gyula i csabai.Surowce węgierskie(papryka), smak ostra lub lekko ostra.Ogólnie robię wędliny także polskie (moje hobby). Jeśli ktoś dysponuje oryginalnymi recepturami węgierskimi to proszę o informację.Mam receptury na "salami cukrowe", "gyula", "csabai" i "debreczynki" Pozdrawiam
16-09-2012, 0:41
(15-09-2012, 12:23)Smorodina napisał(a): (...)Ja nie mam kłopotów z kiełbasą węgierską po prostu robię sam.Na moje potrzeby surowa tak jak na Węgrzech,(...) Pod koniec sierpnia podałem Ci przepis na kiełbasę http://forum.wegierskie.com/W%C4%99dliny zaczerpnięty z netu. Pewno umknął Twojej uwadze bo pozostawiłeś bez echa.
16-09-2012, 8:02
No ja niestety znam się na 2 rzeczach w żywieniu: 1. potrafię pokazać palcem w karcie kelnerowi, 2. potrafię ugotować zupę z koperty wymagającą gotowania, zawsze jest narysowany zegarek i 10 perc = 10 minut (zupki zaparzane w szklance i wymagające tylko pomieszania łyżeczką uważam za syf, przy moim talencie kulinarnym muszę się zadowolić "10 perc"). Jeśli Wasze przepisy występują w wersji kopertowej "10 perc", to będę wdzięczny za naprowadzenie na dokładną nazwę.
(16-09-2012, 0:41)Waldek napisał(a):Witam(15-09-2012, 12:23)Smorodina napisał(a): (...)Ja nie mam kłopotów z kiełbasą węgierską po prostu robię sam.Na moje potrzeby surowa tak jak na Węgrzech,(...) Dzięki za przepis, ale mam kilka pytań. - kiełbasa po zrobieniu jest surowa? -jaki rozmiar sit używać do mielenia? -w jakiej temperaturze wędzić? -jaka jest nazwa tej kiełbasy -czy można ją kupić w sklepie Jak zrobię to poinformuję o tym forumowiczów. Pozdrawiam
17-09-2012, 15:08
(16-09-2012, 8:02)eplus napisał(a): No ja niestety znam się na 2 rzeczach w żywieniu: 1. potrafię pokazać palcem w karcie kelnerowi, 2. potrafię ugotować zupę z koperty wymagającą gotowania, zawsze jest narysowany zegarek i 10 perc = 10 minut (zupki zaparzane w szklance i wymagające tylko pomieszania łyżeczką uważam za syf, przy moim talencie kulinarnym muszę się zadowolić "10 perc"). Jeśli Wasze przepisy występują w wersji kopertowej "10 perc", to będę wdzięczny za naprowadzenie na dokładną nazwę.Moje hobby to gotowanie i wędliniarstwo.Ostatnio zrobiłem bardzo dobre ozory w galarecie z zielonymi oliwkami jako wędlinę.Podam prostą potrawę jarską sezonową. Składniki: -cebula 30 dkg -papryka słodka strąki 2 szt(kolor wg uznania) -papryka półostra strąki 2 szt(kolor wg uznania) -pomidory 3-4 szt -cukinia 25 cm 2szt - jabłka kwaśne 3-4 szt -sól, pieprz, papryka w proszku,czosnek, kminek, majeranek Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojne papryki poddusić ~ 10 min, dodać pokrojone pomidory dusić ~ 5 min, dodać obrane i pokrojone cukinie wszystko dusić do momentu jak wszystko będzie półmiękkie, dodać obrane i pokrojone jabłka dusić , aż jabłka rozsmażą się posolić, popieprzyć kminek,majeranek dodać słodką mieloną paprykę i 2-3 ząbki świeżego czosnku.Podawać z chlebem (najlepiej białym). Smacznego
26-12-2012, 11:12
Lencsefőzelék : Legumina z soczewicy jest potrwa tradycyjnie spozywana przez Wegrow 1-go stycznia. Wedle ludowych wierzen smbolizuje pomyslnosc w Nowym Roku.
Stosunkowo latwo sie ja przyrzadza (wiem, co mowie, bo kucharka ze mnie zadna). Potrzebne produkty: 25 dkg soczewicy 1 nieduza cebula 1 lyzka soli 1-2 listki bobkowe olej 2 czubate lyzki maki 1 lyzka papryki 2-3 dl mleka 1 duza lyzka smietany 1-2 krople octu sol, czarny pieprz do smaku Soczewice trzeba najpierw namoczyc na 6-8 godzin przed gotowaniem (potrzebuje duzo wody). Pozniej odlewamy wode do pojemnika. Cebule kroimy na wieksze kawalki i dodajemy do soczewicy. Dodajemy nowa wode, tak aby zakryla soczewice na 4 cm. Dodajemy do tego 1 lyzke soli i listek bobkowy. Gotujemy na wolnym ogniu. W ciagu gotowania tworzy sie brazowa piana, ktora nalezy zbierac. Jak juz soczewica jest miekka, odlewamy wode prawie w calosci i dodajemy mleka. Robimy zasmazke:olej+maka+papryka i dodajemy do soczewicy. Na malym ogniu mieszamy az zacznie bulgotac i sie zagesci. Jesli chcemy rzadsza, dolejmy wiecej mleka. Jak juz uzyskamy odpowiednia konsystencje, dodajemy ocet i smietane. Na koncu sol i pieprz. Jest wiele wariantow powyzszej potrawy. Mozna dodac slonine, czosnek, a takze troche mustardy i skorke cytryny startej na tarce. Jó étvágyat! |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Mangalica - węgierska świnia hodowlana | varpho | 6 | 6,944 |
19-05-2019, 7:06 Ostatni post: eplus |
|
Kawa węgierska | melequa | 1 | 5,452 |
25-09-2014, 20:50 Ostatni post: Sztasek |