08-03-2013, 20:28
Patrzyłam własnie na przepisy, i widzę, że nie ma tu jeszcze langosza A to przeciez taki pyszny, wegierski placek, na dodatek coraz częściej można go kupić w Polsce ( i dobrze ) Oczywiście to domowy i kupiony gdzieś na Węgrzech smakuje najlepiej, podaję więc przepis
LANGOSZ
Składniki:
-3 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-400 ml mleka
-3 gotowane ziemniaki (średniej wielkości, nie małe)
-40 dkg mąki
-2 łyżki oleju
-olej do smazenia,
-ser żołty, śmietana, sól, posiekany drobno czosnek, jogurt naturalny, pasta paprykowa.... (to, z czym chcecie zjeśc ten przysmak )
Przygotowanie:
Rozpuścic drożdże w 100 ml ciepłego mleka, odsatwić na ok. 15 minut. Zmielic ziemniaki. Wysypac makę do maczynia, w środku zrobić zagłebienie i wlać tam drożdzę z mlekiem. dodac ziemniaki i olej, wyrobić ciasto dolewając po trochu mleka (nie z lodówki, temp pokojowa!). odrobine posolic ciasto, wyrobic raz jeszcze, oprószyć mąką i owiniąc w sciereczkę. Zostawić na ok godzine do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga, ciasto bardzo wyrasta ). Po godzinie wlać na patelnie duzo oleju, z ciasta formowac placki i smażyc na rozgrzanym z obu stron. Placki nie mogą być za cienkie anie za grube, powinny wyjść z puszystymi, brzegami, w środku bardziej chrupiące. Smażyć z obuy stron na złoty kolor, podawac NA CIEPŁO.
Na Węgrzech podaje sie je zazwyczaj z samym czosnkiem i solą, czosnkiem, solą, tartym serem żółtym i smietaną lub bez tej ostatniej, Jest też wersja z ostrą pastą paprykową. Jesli kogoś zniechęca jedzenie śmietany, może użyc jogurtu naturalnego, langosz tez smakuje z nim dobrze Ciasto można przechować jeszcze do dnia nastepnego, bardzo ważne jest smażenie na dużej ilości tłuszczu.
SMACZNEGO!!
LANGOSZ
Składniki:
-3 dkg drożdży
-łyżeczka cukru
-400 ml mleka
-3 gotowane ziemniaki (średniej wielkości, nie małe)
-40 dkg mąki
-2 łyżki oleju
-olej do smazenia,
-ser żołty, śmietana, sól, posiekany drobno czosnek, jogurt naturalny, pasta paprykowa.... (to, z czym chcecie zjeśc ten przysmak )
Przygotowanie:
Rozpuścic drożdże w 100 ml ciepłego mleka, odsatwić na ok. 15 minut. Zmielic ziemniaki. Wysypac makę do maczynia, w środku zrobić zagłebienie i wlać tam drożdzę z mlekiem. dodac ziemniaki i olej, wyrobić ciasto dolewając po trochu mleka (nie z lodówki, temp pokojowa!). odrobine posolic ciasto, wyrobic raz jeszcze, oprószyć mąką i owiniąc w sciereczkę. Zostawić na ok godzine do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (uwaga, ciasto bardzo wyrasta ). Po godzinie wlać na patelnie duzo oleju, z ciasta formowac placki i smażyc na rozgrzanym z obu stron. Placki nie mogą być za cienkie anie za grube, powinny wyjść z puszystymi, brzegami, w środku bardziej chrupiące. Smażyć z obuy stron na złoty kolor, podawac NA CIEPŁO.
Na Węgrzech podaje sie je zazwyczaj z samym czosnkiem i solą, czosnkiem, solą, tartym serem żółtym i smietaną lub bez tej ostatniej, Jest też wersja z ostrą pastą paprykową. Jesli kogoś zniechęca jedzenie śmietany, może użyc jogurtu naturalnego, langosz tez smakuje z nim dobrze Ciasto można przechować jeszcze do dnia nastepnego, bardzo ważne jest smażenie na dużej ilości tłuszczu.
SMACZNEGO!!