Liczba postów: 423
Liczba wątków: 21
Reputacja:
138
Ja od siebie dodam, że "dobrze mieć swojego człowieka na Węgrzech". Miałam szczęście, bo decydując się na mieszkanie w Siófok, miałam już znajomych sąsiadów, paru innych życzliwych Węgrów i jeszcze trafił się super-fajny tłumacz z głową na karku, inżynier, który potrafił się też wypowiedzieć technicznie.
Widzę, ile u nas w Siófok się buduje nowych apartamentów - i nad całym Balatonem. I wciąż jest sporo starszych i tańszych nieruchomości do sprzedania.
Mi pomogło dużo, że ktoś powiedział: "Kasia, ale tu nie ma drzew, nie ma cienia, będzie patelnia. Obok młodzież zwykła urządzać imprezy. Zimą to zupełnie inaczej wygląda - najbliższy sklep spożywczy jest 3 km stąd." A tego Wam nie powie żadna z tych agencji nieruchomości, bo nikt z nich nie mieszka nad Balatonem.
Liczba postów: 265
Liczba wątków: 0
Reputacja:
94
Jestem właśnie po zakupie domu na Węgrzech i powiem szczerze, że odbyło się wszystko szybko i sprawnie. Może tak trafiłem, ale jestem zadowolony. Szukałem rok, oglądałem kilkanaście, wybrałem, uzgodniłem cenę, podpisałem umowę i mam. Nie wiem czy to tamtejsza norma, ale adwokat załatwia wszystko. Żadna to droga przez mękę:-).
Liczba postów: 6,296
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,583
(22-02-2017, 23:54)blackberry napisał(a): Jestem właśnie po zakupie domu na Węgrzech i powiem szczerze, że odbyło się wszystko szybko i sprawnie. Może tak trafiłem, ale jestem zadowolony. Szukałem rok, oglądałem kilkanaście, wybrałem, uzgodniłem cenę, podpisałem umowę i mam. Nie wiem czy to tamtejsza norma, ale adwokat załatwia wszystko.
Żadna to droga przez mękę:-).
To norma... wszystko załatwia adwokat, kupujący płaci i ma.
Liczba postów: 355
Liczba wątków: 20
Reputacja:
167
(22-02-2017, 23:54)blackberry napisał(a): Jestem właśnie po zakupie domu na Węgrzech i powiem szczerze, że odbyło się wszystko szybko i sprawnie. Może tak trafiłem, ale jestem zadowolony. Szukałem rok, oglądałem kilkanaście, wybrałem, uzgodniłem cenę, podpisałem umowę i mam. Nie wiem czy to tamtejsza norma, ale adwokat załatwia wszystko. Żadna to droga przez mękę:-).
Ile wziął?
pzdr.
Reputacja:
2,583
(22-02-2017, 23:54)blackberry napisał(a): Jestem właśnie po zakupie domu na Węgrzech i powiem szczerze, że odbyło się wszystko szybko i sprawnie. Może tak trafiłem, ale jestem zadowolony. Szukałem rok, oglądałem kilkanaście, wybrałem, uzgodniłem cenę, podpisałem umowę i mam. Nie wiem czy to tamtejsza norma, ale adwokat załatwia wszystko.
Żadna to droga przez mękę .
(04-04-2017, 19:01)ember napisał(a): Ile wziął? ...
... 4-6% wartości transakcji
+ do zapłaty podatek od kupna nieruchomości 4% i wpis do księgi wieczystej (Ingatlan-nyilvántartás) 6600,-Ft.
Liczba postów: 3,686
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,455
Reputacja:
2,583
Liczba postów: 3,686
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,455
Miałem na myśli, że śmieszna kwota, sto złotych przy takiej imprezie to nawet nie ma o czym wspominać.
Reputacja:
2,583
Trochę niejasno napisałem ... ale nie jest to śmieszna kwota.
Przy zakupie nieruchomości o wartości 10 mln HUF to dodatkowo wydatek ok. 600000 forint.
Zakup nieruchomości na Wegrzech i opłaty:
1. Adwokat lub notariusz policzy 1-2% od sumy figurującej w akcie umowy. (100000-200000)
2. Dokumenty sporządzane są w j.węgierskim, potrzebny tłumacz, to też wydatek za który płacimy od każdego dokumentu tłumaczowi + tłumaczenie na bieżąco.
3. Urząd Skarbowy pobierze opłatę od nabycia nieruchomości w wysokości 4% wartości (400000).
Jeśli oszczędzasz na kosztach związanych a opłatami u adwokata, to sam masz obowiązek załatwienia sprawy nabycia nieruchomości. Odpowiednie papiery trzeba przygotować i złożyć w skarbówce i tu też będzie potrzebny tłumacz osobom bez znajomości j.wegierskiego.
4. Wpis nieruchomości do ksiąg wieczystych: opłata 6600 Ft. Załatwienie sprawy podobnie jak w Urzędzie Skarbowym.
Ostatecznie lepiej jest polecić sprawę adwokatowi dając mu pełnomocnictwo i zapłacić za wszystko w kancelarii, wówczas bedzie tak: "płacisz i masz".
Liczba postów: 1,227
Liczba wątków: 3
Reputacja:
678
(09-04-2017, 15:42)matri napisał(a): ja wszystkim polecam nabycie tejże nieruchomości, duzy ogród, duże mieszkanie i to jeszcze w tak dobrej cenie http://dabrowka.com.pl/
Linea sp. z o.o.
Dopiewiec, ul. Promenada 5
Ale ta nieruchomość nie jest na Węgrzech a my nie lubimy takich reklam tutaj
|