Liczba postów: 1,180
Liczba wątków: 77
Reputacja:
425
Już poprzednio omawialiśmy ten temat z racji osób, które się przeprowadzały na Węgry do pracy czy na naukę. Pisaliśmy, w której dzielnicy szukać mieszkania, na co zwracać uwagę, ile kosztuje tzw. rezsi, ile internet. Jeden osobnik, który miał propozycję pracy na Węgrzech pytał, czy jego pensja pozwoli mu tam na komfortowe życie. Zdaje się mieszkał w Hiszpanii. Wszystko to już było, przeszukaj forum!
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Cześć Wszystkim!
Widzę, że wątek wygasł. Może jednak macie już jakąś radę dla mnie. Posiadam dom na Węgrzech, ze względu na koronkę, nie mogę do niego jeździć tak częśto jak potrzebuję. Pracuję i rozliczam się w Polsce, ale zastanawiam się nad kartą stałego pobytu na Węgrzech, choćby ze względu na możliwość bezproblemowego wjazdu nawet w czasie pandemii. Jak mam to zrobić?
Liczba postów: 348
Liczba wątków: 3
Reputacja:
208
karte stalego pobytu otrzymasz w zwiazku z zamieszkaniem na wegrzech (powyzej 90dni) a nie posiadaniem domu
wszystko zalatwisz w 'Idegenrendészeti Igazgatóság' strona rzadowa z informacjami bmbah.hu
tapatalk
brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow
Liczba postów: 348
Liczba wątków: 3
Reputacja:
208
@madinmad
podatki na wegrzech zaleza od rezydentury a nie od tego, gdzie zarabiasz
rezydentem podatkowym na wegrzech zostaniesz jak przekroczysz 183dni pobytu i jednoczesnie masz karte pobytowa
jest umowa pomiedzy hu i pl o unikaniu podwojnego podatku, ale trzeba pytac przy rejestracji bo polska caly czas kombinuje z podatkami
wjazd bez kwarantanny daje karta stalego pobytu
tapatalk
brak polskich liter
Nie odpowiadam na prywatne wiadomosci - z wielu powodow