08-08-2015, 6:26
Przez Słowację na Węgry - mapa płatnych dróg
|
08-08-2015, 19:25
(06-08-2015, 17:12)Simon napisał(a):Jeśli czegoś nie wiesz to powstrzymaj się od udzielania rad, bo możesz komuś krzywdę zrobić.(06-08-2015, 15:00)Stasiu_niggas napisał(a): Witam. Mam takie pytanko. Czytałem ostatnio na że od lipca 2015 będzie można kupić winietę na Słowację przez internet. Czy to jest prawda? Jeżeli tak to proszę o link do strony, bo ja nie mogę znaleźć. 1. To nie jest e-matrica, tylko normalna "nalepka" na szybę 2. "nie do zahraničia" pojawia sie napis przy wybraniu np. miesięcznej. Nie muszę chyba tłumaczyć, że to oznacza iż do Polski można kupić tylko roczną (tak jak pisał Komarek). 3. To nie jest ani szybko (przyjdzie pocztą), ani wygodnie (chyba poleconym -> odbiór na poczcie), ani tanio - do rocznej za 50 EUR trzeba dopłacić za wysyłkę. Nie pamiętam dokładnie (próbowałem to wyklikać już parę miesiecy temu), ale chyba 6 EUR
10-08-2015, 12:13
(07-08-2015, 16:39)Komarek napisał(a): Wg koleżanki Słowaczki za granicę można zamówić tylko roczną winietę (po dostarczeniu pocztą nakleja się ją tradycyjnie na szybę).Można zamówić każdą winietkę na SK, ale przez stronę -> https://www.tolltickets.com/ Trzeba dodać opłatę za przesyłkę 2,2 EUR. Winietka przychodzi listem poleconym. Do mnie list dotarł równo po 6-ciu dniach od wykonania płatności kartą. Za miesieczną bank policzył mi 70,5 zł. Dodam że można zamówić teżczeską/autryjacką - opłata za przesyłkę jak się zamawia więcej winien bez zmian tj. 2,2 EUR.
14-08-2015, 21:48
Wracając z Budapesztu warto zamiast pchać się na Vac, Sahy, Zvolen pojechać przez Ostrzyhom i Parkany (Sturovo). Fenomenalne widoki. Oczywiście obowiązkowy przystanek przy katedrze oraz po drugiej stronie Dunaju i przy pomniku Sobieskiego. Potem na Levice i ekspresówką szybko docieramy do Bańskiej Bystrzycy.
19-08-2015, 8:33
Hej. Jadąc nad Balaton chciałbym zatrzymać się w Tatralandii na cały dzień. Czy ktoś podeśle jakąś w miarę niedrogą kwaterę w pobliżu aquaparku (na jedną noc dla 2 dorosłych i 2 dzieci). A może jednak jechać w ciemno i szukać na miejscu lepiej? Z góry dzięki za wszelkie informacje
19-08-2015, 11:47
(19-08-2015, 8:33)Stasiu_niggas napisał(a): Hej. Jadąc nad Balaton chciałbym zatrzymać się w Tatralandii na cały dzień. Czy ktoś podeśle jakąś w miarę niedrogą kwaterę w pobliżu aquaparku (na jedną noc dla 2 dorosłych i 2 dzieci). A może jednak jechać w ciemno i szukać na miejscu lepiej? Z góry dzięki za wszelkie informacje http://www.tatralandia.sk/pl/?clanok=13
19-08-2015, 16:46
(19-08-2015, 8:33)Stasiu_niggas napisał(a): ...jakąś w miarę niedrogą kwaterę w pobliżu aquaparku...W "pobliżu Tatralandi" masz tylko kwatery aquqparku (drogie). Najbliższe kwatery prywatne masz w Liptovska Ondrasova lub Liptovsky Trnovec. W Trnovcu masz dodatkowo kamping z domkami. Niestety w sezonie wynajmowane są na minimum tydzień, ale można by spróbować może wynajmą. Najłatwiej popytać w Ondrasovej o nocleg (np. w sklepie). .
20-08-2015, 16:09
Na trasie Chyżne...Sahy w 7. miejscach prace drogowe. Planowane ukończenie robót do końca października 2015 r.
17-09-2015, 14:30
Wtorek, 15. września, godz. po 22.oo, Barwinek. Podwójna kolejka tirów. Dojazd autem osobowym do przejścia granicznego trwał ok.15 minut. Nikt mnie nie zatrzymywał. Kolejka tirów nie straszna, gorzej było na pierwszej mijance na Słowacji... przede mną i za mną ciągniki siodłowe i stoimy czekając na zielone. Dopiero na 3 lampie przejechałem. Wiadomo, że zamknięta jest droga na Koszyce i cały ruch skierowano na drogę nr.15.
Lato i ciężarówki zrobiły swoje. Ta niedawno odremontowana droga od krzyżówki za Svidnikiem (Koszyce-Stropkov) jest pełna dziur i wyboi... masakra. Tak jest gdzieś do wioski Holčíkovce... W Krajnej Polanie odbiłem na Havaj... drogą da się jechać, spotkałem wielu jadących z przeciwka. Trasę od Barwinka do Satoraljaujhely pokonałem w 3,5godziny jadąc ciągle. Zwierzyny multum, po obu stronach drogi Słowacy rozciągnęli przewody "elektrycznego pastucha", ale mimo to pośrodku drogi spotkałem jelenie, sarny i przepięknego łosia, kilka lisów i borsuków. Myślę, że w dzień jadąc po drodze nr.15 to całkowita porażka. Za Trebiszowem jazda po trasie, są dwie mijanki - ruch wahadłowy. Jadącym od Barwinka do węgierskiej granicy cierpliwości życzę.
17-09-2015, 19:34
(19-08-2015, 8:33)Stasiu_niggas napisał(a): Hej. Jadąc nad Balaton chciałbym zatrzymać się w Tatralandii na cały dzień. Czy ktoś podeśle jakąś w miarę niedrogą kwaterę w pobliżu aquaparku (na jedną noc dla 2 dorosłych i 2 dzieci). A może jednak jechać w ciemno i szukać na miejscu lepiej? Z góry dzięki za wszelkie informacje Fajne kwatery są też w Liskovej k. Ruzomberoka |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|