Dziś pod wieczór na skrócie Sacurov-Hencovce wyprzedziłem dwa składy karawanowe RSA oraz RKR. Oby tylko TIRy nie zaczęły korzystać z tej dróżki.
Przez Słowację na Węgry - mapa płatnych dróg
|
30-05-2016, 10:43
moze na stacje jechali po cargo
powinni przez vranov ale ... Tapniete z xperii
30-05-2016, 11:56
Byłem w Sarospatak w weekend i trasa minęła całkiem fajnie. W okolicach Svidnika jedno wahadło, bez stania w nieskończoność. W porownaniu do uprzedniego roku, Slowacja jest super przejezdna.
Wykupiliśmy winietę słowacką i zobaczymy co się wydarzy, dzięki temu zawsze to 30min szybsza droga, a winieta 10e więc cena ok. Zastanawiające jest,że na tej trasie nie było nigdzie widocznych kamer,. Podobno kontrol policyjna może tylko mandat nzałozyc, ale pewności nie mam, Powrót z Hajdu całkiem sprawny, żadnych korków, choć na miejscu Polaków tłumy, ale w niedziele już widać było przerzedzenie, za to Wegrów znacznie więcej. Udało się też nie załapać na TiRy po godz 22, za to z BArwinka o tej godzinie długie korowody mijaliśmy w przeciwnym kierunku oczywiście. POzdrawiam
30-05-2016, 12:39
(30-05-2016, 0:25)eplus napisał(a): Dziś pod wieczór na skrócie Sacurov-Hencovce wyprzedziłem dwa składy karawanowe RSA oraz RKR. Oby tylko TIRy nie zaczęły korzystać z tej dróżki. Da...awno temu na tej krzyżówce - w Sacurovie - były znaki "zakazu wjazdu pojazdów o rzeczywistej masie całkowitej ponad 3,5 ton" ... teraz jest tylko jeden po tej przeciwnej stronie. Jeśli samochód zmieści się pod wiaduktem (3,15 cm) to może jechać ...
30-05-2016, 14:53
"Składy karawanowe" to znaczy samochody z przyczepą kempingową. Nie żadne wielbłądy.
No i wrzucam, choć miałem tego nie robić, żeby nie wywołać głupiej rywalizacji. Barwinek - główne przejście S-ujhely we czwartek raniutko - 1:58 prawie 100% zgodnie z przepisami, w powrocie wczoraj 2:01, a więc dwie godziny przeszło, też 50/50,najwyżej 52 dziesięć metrów za znakiem. Oczywiście widziały to te dwa wyprzedzone kempingi i kilku Cyganów w Kladzanach i Havaju. Była sarna i lis, ale nie trafiłem.
06-06-2016, 14:35
Ostatni przejazd Słowacji to 1:57 na południe i znów 2:01 w powrocie. Przetestowałem w drodze powrotnej wariant omijający Kucin - w Hrabovcu (blisko Vranova) zaraz po wyjeździe spod wiaduktu pojechałem 50 metrów w lewo i zaraz w prawo na Hencovce. Wieś chyba w 100% romska, dalej przed bramą PGRu w prawo i na prowizoryczny most. Wysiadłem sprawdzić, czy nie wystają gwoździe - łebki się błyszczały, a więc most użytkowany. Za mostem w prawo i już wracamy do prowincjonalnej cywilizacji, to znaczy jesteśmy w centrum Kladzan. Na głównej w lewo i do Polski.
19-06-2016, 8:14
Dzisiejszej nocy przejazd od Barwinka do Satoraljaujhely trwał 2,5 godziny... (18-19 czerwca).
Na trasie Stropkov - Slovenské Nové Mesto żniwo zbierała słowacka drogówka, niektórym wypisano wysokie mandaty za przekroczenie prędkości. Naliczyłem zatrzymanych: 5 polskich aut, 3 słowackie, 1 rumuńskie, 1 ukraińskie... 3 tiry. Na przygranicznej stacji benzynowej OMV mówiono, że to dopiero początek wakacji i takie naloty będą "każdego łykendu". Myślałem, że to ja mam wpadkę, ale to za mną jadący kierowca tira na białoruskich blachach zapłcił 150 Euro... Szanowni Forumowicze i podróżni, więcej rozsądku i rozwagi na trasie... życzę tyle powrotów ile wyjazdów.
20-06-2016, 20:35
Czerwcowa sobota rano ok 5.30 w Barwinku. Przejazd do granicy węgierskiej w Sa-ly 1.48 h. Tak krótki czas to wynik pory dnia i małego ruchu na drodze a również świetnej pogody. Gdyby nie te spowolnienia w słowackim terenie zabudowanym można by było szybciej (mimo że rajdowcem to ja nie jestem).
Skorzystałem z wersji proponowanej przez Eplusa czyli Sacurov-Hencovce Za Barwinkiem jedno wahadło koło sklepu we wsi Krajna Polana długości ok 1 km , ale czeka się do 5 minut |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|