12-06-2017, 23:41
cosik tam czytałem
Ale czy realnie tym "skrótem" rzeczywiście jedzie się szybciej (pomijaj walory widokowe, bo te na bocznych trasach są niemal zawsze wyższe niż na autostradach)?
![Oczko Oczko](https://forum.wegierskie.com/images/smilies/wink.gif)
Przez Słowację na Węgry - mapa płatnych dróg
|
12-06-2017, 23:41
cosik tam czytałem
![]()
13-06-2017, 7:46
(12-06-2017, 23:41)Pudelek napisał(a): cosik tam czytałem Podróż autem po drogach publicznych nie polega na wyścigu z czasem, bo to bez sensu. Jeśli kierujesz autem, dostosuj prędkość auta do warunków drogowych i własnych umiejętności. Tym skrótem (od Trnavy do Komarna) nie pojedziesz ani szybciej, ani bezpieczniej. Brak pobocza na większości trasy, ograniczenia prędkości, w dzień duże natężenie ruchu pojazdów wymaga sporo cierpliwości od kierowcy. Jest też propozycja jazdy Platanową Aleją w słowackim Komarnie. Ta aleja to wąska droga obsadzona platanami, jeśli trafisz na zastój to masz kłopoty z przejazdem i czasochłonnym może być dojazd do "Piekła". W latach 80-90 ub.wieku ![]()
13-06-2017, 10:17
No właśnie tak myślałem i trochę mnie dziwiło, że wiele osób poleca to ścięcie jako wersję szybszą i wygodniejszą... Jeśli ktoś się nie spieszy, to idealnie dla oderwania się od monotonii autostrad, ale to było w sytuacjach, gdy osobnicy chcieli się dostać na południe jak najszybciej!
13-06-2017, 10:35
Tą drogą (okręgowa nr.573) fajnie się jedzie w nocy, gdy nie ma na niej ruchu.
Najtrudniej podróżować po niej w okresie żniw (te już wkrótce), gdy wolno poruszające się pojazdy rolnicze wjadą na okoliczne drogi. Spotkałem też nocą jadący traktor, kombajn, nawet wóz ciągniony przez konie.
13-06-2017, 12:49
Ale chyba oświetlone? :> W tamtym roku w Rumunii prawie staranowałem nieoświetloną furmankę na skrzyżowaniu
![]()
13-06-2017, 13:11
Nie oświetlone pojazdy trafić się mogą wszędzie. Kiedyś między Cisną a Komańczą już po zmroku widziałem jak jechała nie oświetlona spycharko-ładowarka droga tam niezbyt szeroka ledwo się z nią wyminąłem
13-06-2017, 13:20
Jak już piszemy o skrótach, warto powiedzieć o innym - ten polecam. Jest możliwość zjazdu ze słowackiej D1 na węźle Hlohovec i jedziemy w kierunku Nitry. W centrum pobliskiego Hlohovca za mostem jest rondo, skręcając w drugą uliczkę za rondem w lewo jest kawiarnia/restauracja "Jasterka" z daniem dnia za 3,80 €. Dobra obsługa i smaczne dania.
Miasta Nitry nie lubię, kiedyś-kiedyś wieczorem w jego centrum rzycono w kierunku mojego auta flaszką ... na szczęście wszystko zakończyło się tylko defektem prawego przedniego koła. Z Nitry jedziemy na Nove Zmky i Komárom.
13-06-2017, 15:47
Ja w tym roku mam na sam początek stosunkowo krótką trasę, więc zjadę z D1 na bok aby sobie dodatkowo... wydłużyć drogę pograniczem
![]()
13-06-2017, 21:56
(13-06-2017, 15:47)Pudelek napisał(a): Ja w tym roku mam na sam początek stosunkowo krótką trasę, więc zjadę z D1 na bok aby sobie dodatkowo... wydłużyć drogę pograniczem Podejrzewam, że masz na myśli naddunajską słowacką drogę nr.506 i jesteś ciekaw "nowego Dunaju" czyli jak wygląda słowackie "vodné dielo Gabčíkovo, Čunovo". Wiadomo, że od tego wspólnego czechosłowcko-węgierskiego projektu stopnia wodnego na Dunaju, Węgry odstąpiły w 1992 roku. Skutkiem tego Słowacy zrobili przekop i wody Dunaju kanałem przemysłowym skierowali na słowacką stronę... Warto zobaczyć ten region po obu stronach granicy. (13-06-2017, 10:17)Pudelek napisał(a): No właśnie tak myślałem i trochę mnie dziwiło, że wiele osób poleca to ścięcie jako wersję szybszą i wygodniejszą... Jeśli ktoś się nie spieszy, to idealnie dla oderwania się od monotonii autostrad, ale to było w sytuacjach, gdy osobnicy chcieli się dostać na południe jak najszybciej! A ja wklepałem sobie w Google trasę Żylina - Komarno (wjazdy na autostradę) https://www.google.pl/maps/dir/49.234378...m2!4m1!3e0 i tutaj szybszą opcją od autostrady jest lokalna droga (Trnava - Komarno). ![]() Tak na marginesie to trasę; Zwardoń, Żylina, Rajec, Zlate Moravce, Komarno (od granicy, do granicy) nocą pokonuję w 3 - 3.5 godz.. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|