Region Badacsony
#1
Wyróżniajace się w północnej części Balatonu, w basenie Tapolcy góry (Badacsony, Szent-György hegy, Szigliget, Tóti-hegy, Gulács, Csobánc, Abrahámhegy), bazalty pochodzenia wulkanicznego i falujące przy brzegu lustro jeziora wspólnie z otaczającym je krajobrazem są jednym z najlepszych i najciekawszych miejsc na świecie, które przyciąga tysiące turystów.

Wina tego regionu w doskonały sposób reprezentują warunki tej wspaniałej okolicy. Szlak Wina na Wyżynie Wulkanów, która od tysiącleci jest ojczyzną winogrona i wina, a w której według dawnych wierzeń dalej płonie ogień wygasłych wulkanów. Chłodne, zagadkowe piwnice na zboczach gór kryją "łzy wulkanów".

Festiwal Winobrania w Badacsony jest imprezą regionalną znaną również na całym świecie, która u turystów wywołuje specyficzne przeżycia.

całkowity obszar regionu 4263 ha
według ewidencji gmin winnych 1790 ha
ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 16

Już kilka tysięcy lat temu na tym obszarze kwitła kultura winogron. Klimat jest umiarkowany, bez skrajności. Niskie temperatury nie powodują szkód w plantacjach. Lata nie są gorące, ani zimy nie są zbyt srogie.

Na polach uprawnych przeważają gleby brunatne i gliniaste brunatne. Na bazaltowym podłożu ukształtowały się gleby zawierające substancje odżywcze z dużą ilością potasu, magnezu i mikroelementów. W regionie tym uprawia się niemal wyłącznie gatunki winogron białych (99%). Wśród 16 gatunków win produkowanych tutaj są wina tradycyjne (Kéknyelű, Olaszrizling, Szürkebarát), gatunki międzynarodowe (Chardonnay, Sauvignon, Rajnai rizling, Pinot blanc), a także nowsze, uszlachetnione gatunki (Zenit). Wśród gatunków winogron czerwonych mamy tu Cabernet Sauvignon, Pinot noir i Kékfrankos. W regionie produkuje się wina pełne aromatyczne o wybornym kwaskowym smaku. Wśród tych gatunków niemal w 70% produkowany Olaszrizling jest nadzwyczaj dobrze skomponowany, o posmaku gorzkich migdałów. Sprzedaje się również Szürkebarát ma intensywny i trwały aromat i często występuje w wersji na słodko. Znane wino Kéknyelű ma jałowy, gorzki, kwaskowy charakter.

<span style="text-decoration: underline">Region Balatonfüred-Csopak</span>

Wspaniała okolica przyciąga tysiące turystów. W regionie tym działają 4 stowarzyszenia wina pomagające gościom w orientacji. Jednoczą one producentów, ujednoliciły zasady próbowania wina, zbytu wina i przyjmowania gości. Nadany przez nich znak ochronny oznacza gwarancję jakości na wysokim poziomie.

Turyści obok wybornego wina mogą rozkoszować się naturalnymi, o historycznym znaczeniu, specjałami i panoramą Balatonu. "Najładniejsza piwnica Wyżyny Balatonu" - takim tytułem może się poszczycić gospodarz z Csopak. Ciekawostką Balatonfured i okolic jest to, że do poszczególnych piwnic można dostać się kolejką.

Jest to jeden z regionów wyróżniających się wybornym winem, gdzie uprawa winorośli i wyrób wina liczy prawie 2000 lat. O początkach kultury winogron na Węgrzech świadczą zabytki piśmienne.Zaczęła się jeszcze w czasach celtyckich, po których przyszli Rzymianie, a potem Awarowie.

Ten historyczny region winny znajduje się w północno-wschodniej części Balatonu, od Alsóors do Zanka, gdzie równolegle do jeziora ciągnie się pasmo gór. Znaczenie Balatonfured wzrosło, kiedy stało się własnością Opactwa Tihany w 1211 roku. Poziom, na jakim znalazła się kultura winogron i piwnice zawdzięczano księżom i zakonnikom, którzy pracowali na to kilkadziesiąt lat zapobiegając tym samym rozwojowi innych regionów. W czasach panowania Turków zaniechano uprawy, zaś w XVIII w. ponownie nastąpił jej rozwój. Natomiast w XIX w.  Balatonfured stało się najważniejszym miastem Balatonu, gdzie organizowano wykwintne bale z okazji świąt państwowych, na których bawiono się popijając doskonałe wina białe. Dzisiaj jest ono centrum regionu, a od 1987 roku nosi tytuł "Międzynarodowego Miasta Winogron i Wina"

całkowity obszar regionu  6445 ha

według ewidencji gmin winnych  2143 ha

ilość miejscowości wchodzących w skład regionu 24

Od 1999 roku region składa się z 2 części: Balatonfured-Csopak (17 miejscowości) i Zanka (7 miejscowości). Klimat regionu jest umiarkowany, bez skrajności.Po stosunkowo łagodnej zimie wcześnie przychodzi wiosna. Lata nie są zbyt gorące, potem przychodzi jesień - zwykle długa, pogodna i sucha. Średnia roczna temperatura wynosi około 10C; ilość słonecznych godzin przekracza 2000. Na powierzchni Balatonu odbija się duża ilość promieni słonecznych, co wywiera korzystny wpływ na klimat, powodując, że w okolicy jeziora jest on śródziemnomorski.

Gleby tego regionu są zróżnicowane. Ukształtowały się one na czerwonym piaskowcu z okresu permu, kamieniu wapiennym z triasu, dolomicie, bazalcie i tufie bazaltowym. Rendziny i gleby brunatne ukształtowały się na piaskach i glinie pannońskiej, a także na margieli i lessie. Czerwony kolor gleby występujący w Balatonfured i okolicy daje piaskowiec z okresu permu. Świadczy to o dużej zawartości tlenku żelaza.

Obecnie w obu częściach regionu w pierwszym rzędzie uprawia się gatunki winogrona białego takie jak: Olaszrizling, Chardonnay, wino muszkatułowe Ottonel, Rajnai rizling, Rizlingszilvani, Szurkebarat, Juhfark, Pinot blanc, Sauvignon, Tramini i Zenit. Na niektórych plantacjach, głównie w okolicach Tihany uprawia się gatunki dające wino czerwone (Cabernet franc i sauvignon, Kekfrankos, Merlot i Zweigelt). Wina tego regionu w porównaniu do win z Badacsony są nieco łagodniejsze, o wybornym zapachu, osobliwym aromacie. Wielu cechy te przypisuje zwłaszcza działaniom gleby.

&nbsp;
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Święto winobrania w Badacsony Dorota 5 3,335 29-08-2016, 22:02
Ostatni post: emi13214
  Winobranie w Badacsony Dorota 0 2,132 03-09-2014, 18:25
Ostatni post: Dorota
  Region okolic Balatonu Klimaty Węgierskie 2 3,366 30-09-2013, 19:41
Ostatni post: eplus
  Region Balatonboglár Klimaty Węgierskie 0 2,885 07-12-2012, 20:04
Ostatni post: Klimaty Węgierskie
  Region Wyżyny Balatonu Klimaty Węgierskie 0 1,815 09-11-2012, 17:24
Ostatni post: Klimaty Węgierskie



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości