21-02-2018, 16:47
Wiele osób pisze o słabej znajomości języków przez Rumunów czy Węgrów (z własnego doświadczenia mogę się wypowiadać tylko o Węgrach) - i tu mogę stwierdzić, że nie licząc Budapesztu, to w innych rejonach prędzej dogadaliśmy się po polsku niż po angielsku, raz po rosyjsku a czasem "werbalnie i niewerbalnie" gestykulując co niemiara .
Być może moje wypociny powinny się znaleźć w wątku "Chce mi się śmiać...", ale jeśli tu poruszaliśmy ten temat, to:
Gdzieś ( w oryginale byli to polscy milicjanci) przy drodze stoi dwóch facetów. Zatrzymuje się obok nich samochód z zagraniczną rejestracją, wysiada obcokrajowiec z mapą w ręku i pyta:
- Do you speak English?
Panowie spoglądają na siebie, wzruszają skonsternowani ramionami..
- Eeeee??..
Na to "zagraniczniak":
- Sprechen Sie Deutsch?
Ta sama reakcja.
- Parlez vous français???
Cisza i wytrzeszczone oczy.... Obcokrajowiec z coraz większą niecierpliwością:
- Parli italiano???????
...
- Вы говорите по-русски ????
Nic....
Facet zrezygnowany wsiada do samochodu i odjeżdża..
Odzywa się pierwszy z tubylców:
- Wiesz, tak se myślę, że chyba trzeba będzie zacząć się uczyć tych obcych języków...
Na to jego kumpel:
- Ale ty jesteś głupi !! Po co ?? Zobacz ile języków on znał? I co mu to dało?? NIC !!
Być może moje wypociny powinny się znaleźć w wątku "Chce mi się śmiać...", ale jeśli tu poruszaliśmy ten temat, to:
Gdzieś ( w oryginale byli to polscy milicjanci) przy drodze stoi dwóch facetów. Zatrzymuje się obok nich samochód z zagraniczną rejestracją, wysiada obcokrajowiec z mapą w ręku i pyta:
- Do you speak English?
Panowie spoglądają na siebie, wzruszają skonsternowani ramionami..
- Eeeee??..
Na to "zagraniczniak":
- Sprechen Sie Deutsch?
Ta sama reakcja.
- Parlez vous français???
Cisza i wytrzeszczone oczy.... Obcokrajowiec z coraz większą niecierpliwością:
- Parli italiano???????
...
- Вы говорите по-русски ????
Nic....
Facet zrezygnowany wsiada do samochodu i odjeżdża..
Odzywa się pierwszy z tubylców:
- Wiesz, tak se myślę, że chyba trzeba będzie zacząć się uczyć tych obcych języków...
Na to jego kumpel:
- Ale ty jesteś głupi !! Po co ?? Zobacz ile języków on znał? I co mu to dało?? NIC !!