23-07-2016, 9:00
Był ktoś na basenie w Svidniku? Jakie ceny itd.? Czy warto?
Słowacja - Svidnik
|
23-07-2016, 9:00
Był ktoś na basenie w Svidniku? Jakie ceny itd.? Czy warto?
23-07-2016, 13:04
(23-07-2016, 9:00)grzesiuu napisał(a): Był ktoś na basenie w Svidniku? Jakie ceny itd.? Czy warto? byłem, widziałem, użyłem ... dobre miejsce na 2-3 godzinny odpoczynek ... > POCZYTASZ TUTAJ
23-07-2016, 17:00
Żeby nie zakładać nowego tematu. Do którego miejsca dochodzi to ciepłe powietrze z południa? Do Koszyc? Bo spotkałem się z opinią, że do Preszowa. I oczywiście chodzi mi też o drugą stronę - do Vranova? Czy może, aż do Stropkova? Do Svidnika tez, czy nie bardzo?
23-07-2016, 18:19
(23-07-2016, 17:00)grzesiuu napisał(a): Żeby nie zakładać nowego tematu. Do którego miejsca dochodzi to ciepłe powietrze z południa... Grzesiuu - po przejechaniu 600 kilometrów w upale, nie zastanawiałem się o cyrkulacji powietrza, gdyż dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia ... najważniejsze to, że można było o drobinkę się ochłodzić, odświerzyć i jeszcze przed nastaniem ciemnej nocy wyruszyć w dalszą drogę po zjedzeniu skromnej kolacji. Dodam to, że od Svidnika do węgierskiej granicy w Sátoraljaújhely nie ma możliwości na normalny odpoczynek...
24-07-2016, 9:42
(23-07-2016, 17:00)grzesiuu napisał(a): drugą stronę - do Vranova? Czy może, aż do Stropkova? Do Svidnika tez, czy nie bardzo?Wydaje mi się że do przełęczy w Komarniku. Zalew Domasa jest najciepleszym akwenem górskim. Nie wiem skąd mam tę informację. Od kilkunastu lat zatrzymuję się w okolicy miejscowości Nová Kelča na kilka dni albo chociaż na 1 dzień. Kamping Krym to chyba najtańsza miejscówka w strefie euro. Za samochód i 2 osoby poniżej 5€ za dobę. Mapka https://goo.gl/maps/ZjdTFexfNJF2 Widok kampingu w tym roku w czerwcu
24-07-2016, 9:53
A gdzie ta przełęcz Komarnicka? Czemu to ciepłe powietrze nie dochodzi do granic Polski? Czy dochodzi? Czemu są winnice już od rejonu Preszowa, czy z drugiej strony za Stropkovem a u nas nie? Przeciez od Stropkova do granic Polski bardzo blisko, czy tez Preszowa do Barwnika. Zastanawia mnie... przecież to jest tak blisko Barwnika - taki Preszów... P.S dzisiaj u nas bardzo dobre temperatury jak i cały tydz. tylko z 2-3 stopni niższe niż na Węgrzech
(24-07-2016, 9:53)grzesiuu napisał(a): .... Czemu są winnice już od rejonu Preszowa, czy z drugiej strony za Stropkovem a u nas nie? Przeciez od Stropkova do granic Polski bardzo blisko, czy tez Preszowa do Barwnika. Zastanawia mnie... przecież to jest tak blisko Barwnika - taki Preszów... P.S dzisiaj u nas bardzo dobre temperatury jak i cały tydz. tylko z 2-3 stopni niższe niż na Węgrzech Bo nikt w tym regionie winnic nie uprawiał. W Polsce masz winnice w rejonie Zielonej Góry , mniejsze na Śląsku, szczególnie Cieszyńskim gdzie był wpływ winnic z Moraw (ma podobny klimat i ukształtowanie jak twoje rejony ). W twoim regionie na odmianę rozwinęła się uprawa tytoniu którego na Śląsku nikt nie uprawia mimo iż w sąsiedniej Małopolsce już tak
mapka wskazuje akurat dość wyraźnie, że tytoń na Śląsku jak najbardziej jest uprawiany - m.in. w okolicach Wrocławia i Nysy
(24-07-2016, 12:52)Pudelek napisał(a): mapka wskazuje akurat dość wyraźnie, że tytoń na Śląsku jak najbardziej jest uprawiany - m.in. w okolicach Wrocławia i Nysy Jestem z Czechowic - Dziedzic i chodziło mi o Górny Śląsk, bo ten sąsiaduje z Małopolską i Morawami i u nas na przykład w okolicach Skoczowa powstały nowe winnice pod wpływem Słowaków i Czechów. http://www.kepawislicka.pl/o_nas.html Ponadto pytanie brzmiało dlaczego nie ma winnic w południowo wschodniej Polsce. Jak widać na mapce klimat nic nie broni założyć tutaj winnicę (patrz żółty kolor i czerwona linia możliwego występowania plantacji)
24-07-2016, 14:15
Grzesiu, Komarnik to Barwinek, tylko że metr za granicą, na Słowacji. Jakoś tak od dawna jest, że rzeki płyną dolinami, granice tyczy się na rzekach albo górach, a drogi wiodą przełęczami. Właśnie jak dojeżdżasz od motelu Bieriozka do polskiej granicy masz górkę, przełęcz, szlaban (kiedyś był) i już Polska, i droga z górki. To jest ta przełęcz. Na tym szlabanie zatrzymuje się ciepłe powietrze. Na Krymie obawiałbym się zielonych ludzików (ta karczma RZYM się nazywa... )
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|