Liczba postów: 6,402
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,704
19-05-2025, 11:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2025, 6:27 przez Sztasek.)
19 maja, Dzień Mężczyzny
"Ha férfi vagy, légy férfi. Függetlenségedet a nagyvilág kincséért árúba ne ereszd." - (Petőfi Sándor)
"Jeśli jesteś mężczyzną, bądź mężczyzną. Nie sprzedawaj swojej niezależności za skarby wielkiego świata."
Egy, két csók, csere-bere csók, jaj de jó is kettesben... Jeden, dwa całusy, wymienione całusy, jak dobrze tak we dwójkę
Egy, két csók, csere-bere csók, semmi rossz még nincs ebben... Jeden, dwa całusy, wymienione całusy, nie ma nic w tym złego
Hogyha szívből adjuk, szívesen fogadjuk ... J eśli są od serca, ochoczo przyjmiemy
Akkor ebből házasság lesz mind a ketten tudjuk ... Następstwem tego będzie małżeństwo, oboje to wiemy
Egy, két csók, csere-bere csók, jaj de jó is kettesben ... Jeden, dwa całusy, wymienione całusy, jak dobrze tak we dwójkę
Egy, két csók, csere-bere csók, semmi rossz még nincs ebben... Jeden, dwa całusy, wymienione całusy, nie ma nic w tym złego
Ős apáink óta szól a régi nóta ... Od czasów naszych przodków, mówi stara przyśpiewka
Csók az élet biztatója, csók az élet sója ... że pocałunek zachęca do życia, pocałunek jest solą życia
Liczba postów: 3,782
Liczba wątków: 86
Reputacja:
2,605
Mamy już maj.
Reputacja:
2,704
(19-05-2025, 20:31)eplus napisał(a): Mamy już maj. 
Kotroba Júlia - "De szép vagy május ... Jakim pięknym jesteś maju"
Reputacja:
2,704
(20-05-2025, 6:52)Sztasek napisał(a): Kotroba Júlia - "De szép vagy május ... Jakim pięknym jesteś maju" Melodia tego starego szlagieru ...
Pamiętam jeszcze z lat 60-tych ub. wieku, jak w parku obok naszego mieszkania w letniej porze wieczorami śpiewano tę przedwojenną piosenkę. Oto jej polska wersja:
"Serce" - Mieczyslaw Fogg Krol niezdetronizowany (Syrena Record Nagrania z lat trzydziestych)
Reputacja:
2,704
Szűcs Antal Gábor & Gál Péter - "Latin Varázs: Latin Queen"
Reputacja:
2,704
14-06-2025, 7:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2025, 8:14 przez Sztasek.)
Neoton Família - "Holnap Hajnalig - Do jutrzejszego do świtu" (1983)
Ne hidd azt, hogy senki se' szeret ... Nie wierz w to, że nikt cię nie kocha
Szoríts jobban, melletted vagyok én .. Obejmij mnie mocniej, jestem przy tobie.
Új kedvest egy még újabb követ ... Po nowej miłości przyjdzie jeszcze nowsza
De barátságunk csillagidőt ígér ... Lecz nasza przyjaźń obiecuje nam gwiazdy
Én is őrzöm arcomat, sajátodat te is félted ... Ja chronię moją twarz, ty niepokoisz się o swoją
Leláncolnád önmagad, közben szabadságod kéred ... Skuł byś się łańcuchem, jednocześnie prosisz o wolność
Visszakéred ... Prosisz o jej zwrot
Holnap hajnalig ébren őrizzük álmunk ... Do jutrzejszego świtu gorąco strzeżmy naszych marzeń
Holnap hajnalig mindent rendben találunk ... Do jutrzejszego świtu wszystko będzie w porządku
Érintsd meg a lelkem még egyszer ... Dotknij mojej duszy jeszcze raz
Érintsd meg, és aztán engedj el ... Dotknij, a potem pozwól mi odejść
Holnap hajnalig őszintén ölelj még, ölelj még ... Do jutrzejszego świtu szczerze mnie przytul, przytul mnie
Ha úgy érzed, hogy senki se' szeret ... Jeśli odczuwasz, że nikt cię nie kocha
Rohanj hozzám, melletted leszek én ... Przybiegnij do mnie, będę przy tobie
Éjszakánk már nem lehet ilyen ... Nasza noc nie może już być taką
De barátságunk védeni fog, ne félj ... Lecz nasza przyjaźń chronić cię będzie, nie bój się
Reputacja:
2,704
"Holnap Hajnalig - Do jutrzejszego do świtu" to dziś już legendarny przebój zespołu Neoton Familia z 1983 roku,
tekst i kompozycja: Hatvani Emese, Pásztor László, Jakab György.
Ten klasyk ma swój „cover”… nowa wersja „Holnap hajnalig” jest muzycznie odświeżona i emocjonalnie wyjątkowa.
Jej nowa odsłona to uznanie i szacunek László Pásztorowi, który kilka dni temu obchodził swoje 80-te urodziny.
"Holnap hajnalig" - "Lotfi Begi, Tolvai Reni, L.L. Junior
Reputacja:
2,704
Szabolcs Szörényi (1943-2024) muzyk zesp. Illés, Fongráf, laureat Nagrody Kossutha, który zmarł w listopadzie ub. roku był osobą określającą kierunek węgierskiej muzyce pop. Kompozytor i wykonawca wielkich węgierskich hitów.
> post #:1572 > https://forum.wegierskie.com/W%C4%99gier...8#pid51408
Oprócz muzyki miał swoje hobby: modelarstwo kolejowe. W przeciągu ok. 20 lat zbudował we wlasnym domu stół modelarski, makieta kolejowa w skali 1:87 (model H0). Na nim znajduje sie 161 modeli kolejowych. Sam stól, to model dworca kolejowego „Budapest Nyugati pályaudvar”. Żona legendarnego muzyka, Mária Rosta, postanowiła przekazać całość kolekcji do Węgierskiego Muzeum Techniki i Transportu... > Szörényi Szabolcs, makieta
"Menjünk, gyerekek" - Fonográf (2004)
Menjünk, gyerekek, szép az idő … Chodźmy, młodzi, jest piękna pogoda
Jót fog tenni a friss levegő, az ám … Świeże powietrze pozytywnie działa, tak
Menjünk, gyerekek vidáman … Chodźmy, młodzi, radośnie
Nézzünk körül a világban, az ám … Rozejrzyjmy się po świecie, tak
A legjobb mikor az ember szabadon jár … Najlepiej, gdy człowiek jest wolny
De az se rossz, ha egy újabb szerelem vár … Nie jest źle, gdy czeka nowa miłość
Menjünk, gyerekek, legyen ez vidám dal … Chodźmy młodzi, niech to będzie radosna piosenka
Csak ne legyen túl jó a kedvetek … Tylko nie bądźcie w zbyt dobrym nastroju
mert abból lesz a baj … bo z tego będzie kłopot
Menjünk, gyerekek a szabadba … Wyjdźmy, młodzi, na dwór
Bátran bele a vadonba, az ám … Odważnie, na łono natury, tak
Menjünk, gyerekek, ne álljunk … Wyjdźmy, młodzi, nie stójmy
Legalább valamit csináljunk, az ám … Przynajmniej zróbmy coś, tak
Reputacja:
2,704
Rúzsa Magdolna x Lotfi Begi - "Nyári Zápor - Letnia ulewa"