27-08-2019, 22:22
Sokoły to i w słowackim radiu parę razy słyszałem.
Węgierska nutka na dziś
|
27-08-2019, 22:22
Sokoły to i w słowackim radiu parę razy słyszałem.
28-08-2019, 18:32
31-08-2019, 7:19
"Rockhimnusz" w wykonaniu grupy Alcohol ....
Na pożegnalnym koncercie LGT (2012) Pici powiedział, napisaliśmy ponad 170 utworów, z tego wszystkiego tylko jeden nieludzki "Nieludzka piosenka ... Embertelen dal" - LGT
Volt egy faltól-falig ház … Był, od ściany do ściany, dom Ó, ez embertelen gáz … Och, to nieludzkie, gaz És volt egy huszonéves láz … I była gorączka, dwudziestoletnia Ó, ez embertelen gáz … Och, to nieludzkie, gaz És besurrantunk az üres házba … I wśliznęliśmy się do pustego domu Hogy szeressük egymást minden délután … Aby kochać się każdego popołudnia Ó, ez embertelen gáz … Och, to nieludzkie, gaz És szeretőt, inget, füvet cseréltünk … I kochankę, koszulę, trawkę wymieniliśmy A törvénytelen éjszakák után … Po nielegalnie spędzonych nocach Ó, ez embertelen gáz … Och, to nieludzkie, gaz De jött egy zubbonyszínű gép … Ale przyszedł robot w kolorze munduru Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko pięknie És jött sok féktelen kerék … I przytoczyło się dużo szalonych kół Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko pięknie Én fogcsikorogva forogtam köztük … I zębami zgrzytając kręciłem się z nimi És fogadkoztam, hogy nem esek, nem esek szét … I ślubowałem, że nie upadnę, że się nie rozpadnę Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko pięknie És megcsiszoltak, és dörzsölt lettem … I podszlifowano mnie, i stałem się cwaniakiem És simára kopva nem pörgők be rég … Na gładko dotarty, od dawna sie nie kręcę Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko pięknie Ref.: Van, ami annyira esztelen … Jest coś, taki nonsens Hogy csakis meztelen jó … Że tylko i wyłącznie dobrze nago Meztelen jó … Nago jest dobrze És jött a garázsigazgató … I przyszedł dyrektor garażu Ó, ez embertelen jó … Och, to nieludzko dobre És jött sok defektfoltozó ... I przyszło wielu wulkanizatorów Ó, ez embertelen jó … Och, to nieludzko dobre A kerékkötőt azt kerékbe törték ... Uchwyty koła łamano w kole Vagy kereket oldott jó időben még ... Albo jeszcze o czasie się zmywał Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko dobre Vagy kereken kimondta, kertelés nélkül ... Lub na okrągło powiedział, bez ogródek A kevés az neki mindenből elég ... Dla niego niewiele potrzeba ze wszystkiego Ó, ez embertelen szép … Och, to nieludzko dobre Ref.: Embertelen szép, embertelen jó … Nieludzko piękne, nieludzko dobre Embertelen jó, s embernek való … Nieludzko dobre i dla ludzi Embertelen szép, de embertelen jó … Nieludzko piękne, lecz nieludzko dobre Embertelen jó, s embernek való … Nieludzko dobre i dla ludzi Nincs e dalban semmi baj … W tej piosence nie ma nic złego Ez egy embertelen dal … To nieludzka piosenka És nincs se tőr, se rács, se fal … I nie ma sztyletu, ni siatki, ni ściany Ez egy embertelen dal … To nieludzka piosenka És nem akar senkinek semmi rosszat … I nie życzy nikomu nic złego Mert sima, és sehol, senkit nem zavar … Bo jest aksamitna, nigdzie i nikumu nie przeszkadza Ez egy embertelen dal … To nieludzka piosenka Csak virág virít a vidám réten … Tylko kwiaty kwitną na wesołej łące S a világon minden vétket eltakar … I ukrywają wszystkie grzechy na świecie Ez egy embertelen dal … To nieludzka piosenka Ref.: Van, ami annyira esztelen … Jest coś, taki nonsens Hogy csakis meztelen jó … Że tylko i wyłącznie dobrze nago Meztelen jó … Nago jest dobrze
04-09-2019, 19:18
...
To było trochę później Już miał przyjaciółkę Ewę Mieszkali więc bez ślubu I klepali słodką biedę Dawali czasem czadu Bo lubili lekkie dragi Znajomych było wielu Wieczory i poranki Uważaj na sąsiadów swych, Bo lubią dawać cynk Ty wiesz, kto rządzi w mieście Tu biskup z komisarzem - king! Tak mówił mu przyjaciel Długi, chudy Lolo Kiedy wyszli na ulicę Zapalić spliffa z colą Mam dosyć tego miasta Czerwono-czarnej maffi Czy mnie rozumiesz Lolo? Czy wiesz, co mnie trapi? Tymczasem blada Ewa Wytłumaczyć pragnie wszystko, Bo komisarz wszedł przez okno A spod łóżka wylazł biskup Co masz w kieszeni King?.... Komisarz spytał w drzwiach Wy palicie wciąż to świństwo Mieliśmy wiele skarg...
05-09-2019, 0:14
Nie da się przecenić talentu tego duetu.
ANGYAL MELLETTEM Ő csak intett, és hopp, tovalibbent, az meg feljött, és rögtön el is ment, az meg beintett, s hátra se fordult, s Ő már ott állt mellettem. Az csak barna volt, s nem pedig szőke, én meg csúsztam a földön előtte, Ő meg látta, és nem értett semmit, s aztán ott maradt mellettem. Az meg király volt, és meg is mondta, a másik mögöttem csuklott a porba, Ő meg szeplői közt kicsit elbújt, és csak mosolygott mellettem. Ő meg énekelt, s úgy odavoltam, az csak füttyentett, s én hogy rohantam, az ott fázott, és én betakartam, s Ő csak bólintott mellettem. Ő az enyém volt, és csak ő tudta, én meg másé, az épp nagyon unta, és csak néztem - na most hova dőljek, s Ő már ott volt mellettem. Az meg kitépte egyben a szívem, aztán eldobta messzire innen, én meg reszkettem, semmit se tudtam, Ő meg ott állt mellettem. Az meg csillagokat hozott kétszer, de nekem nem kellett csillag, se ékszer, s közben szédültem - most mit is mondjak, s Ő csak mosolygott mellettem. Az meg elvett, mit el tudott venni, aztán megvert, mert meg tudott verni, én meg annyira mélyen hevertem, s Ő már ott térdelt mellettem. Most meg találtam rólam egy képet, kicsi vagyok, még hunyorgok, s félek, s ahogy nézem, hát egyszer csak látom, Ő már ott állt mellettem. Ponad 3,5 miliona odtworzeń
07-09-2019, 11:15
(05-09-2019, 0:14)Waldek napisał(a): Nie da się przecenić talentu tego duetu. Jesienią 2005 roku Presser Gábor (przewodniczący jury) zobaczył dziewczynę wchodząco boso do studia TV2 na przesłuchanie do konkursu "Megasztár". Pod koniec prezentowanego utworu powiedział, że jury słyszało jedną z największych szans w tej edycji konkursu. Ta dziewczyna to Rúzsa Magdi, ona wygrała ten konkurs. Presser Gábor był autorem podkładu muzycznego do reklamy, dzisiaj już nieistniejących Węgierskich Linii Lotniczych MALÉV. Muzyka, którą skomponował, jeszcze dziś jest na czasie. Ta niezapomniana melodia, której rytmy powoli porywają człowieka ma w sobie coś szczególnego. Przedstawiciel linii lotniczych MALÉV w latach 80-tych ub.wieku zwrócił się z prośba do Pressera o skomponowanie utworu, który miał stać się sygnałem (reklamą) węgierskiego przewoźnika. Presser odmówił. Po miesiącu firma lotnicza drugi raz zwróciła się z prośbą o napisanie muzyki do filmu reklamującego MALÉV... Presser Gábor - MALÉV, sygnał
07-09-2019, 19:00
(07-09-2019, 11:15)Sztasek napisał(a): Jesienią 2005 roku Presser Gábor (przewodniczący jury) zobaczył dziewczynę wchodzącą boso do studia TV2 na przesłuchanie do konkursu "Megasztár". Pod koniec prezentowanego utworu powiedział, że jury słyszało jedną z największych szans w tej edycji konkursu. Ta dziewczyna to Rúzsa Magdi, ona wygrała ten konkurs. Odnalazłem scenę o której pisałeś. Rúzsa Magdi przyjechała ze wsi Kishegyes z Wojewodiny. Zawód położna. Pod koniec filmiku Presszer powiedział, mówiłaś że nie masz podkładu muzycznego, nie trzeba, Ty cała jesteś muzyką. Podobne opinie wygłosili pozostali jurorzy.
08-09-2019, 7:02
(07-09-2019, 19:00)Waldek napisał(a):Doskonały zmysł obserwacji, gratuluję. Dopiero za trzecim razem uchwyciłem "klatki z bosą stopą".(07-09-2019, 11:15)Sztasek napisał(a): Jesienią 2005 roku Presser Gábor (przewodniczący jury) zobaczył dziewczynę wchodzącą boso do studia TV2 na przesłuchanie do konkursu "Megasztár". Pod koniec prezentowanego utworu powiedział, że jury słyszało jedną z największych szans w tej edycji konkursu. Ta dziewczyna to Rúzsa Magdi, ona wygrała ten konkurs.
08-09-2019, 12:33
jeden z nowszych ... Rúzsa Magdolna - "Mona Lisa"
... És közben zakatol a nyár, hol az eszem? ... W międzyczasie dudni lato, gdzie ja mam rozum? Lépteidet lesem, vihetsz bárhová. ... Śledzę twe gesty, możesz mnie zabrać dokąd chcesz. És közben zakatol a nyár, visz a szívem. ... W międzyczasie dudni lato, me serce mnie porywa Jó most itt a vízen, menjünk máshová. ... Dobrze teraz tutaj nad wodą, idźmy gdzieś indziej. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|