Węgry - kraj winogron i wina
#1
Węgierska uprawa winogron i produkcja wina liczy tysiąc lat. Na straży tych tradycji stoją współcześni winiarze - uprawiający winogrona i produkujący wino. Wino to jeden z głównych elementów zarówno węgierskiej historii, kultury i gastronomii. Przez stulecia kultura winogron i produkcja wina przeżywała ciężkie czasy, ale zawsze stawała na nogi. Dzisiaj dogodniejsze warunki ekonomiczne i społeczne między produkcją wina a jego spożyciem zaczynają się budzić z blisko 40-letniego snu. Obecnie na Węgrzech, na 93000 ha uprawiane są winogrona. Dzięki temu Węgry zajmują miejsce wśród 25 pierwszych państw świata. Produkcja wina wynosi 3,5-5,5 mln hektolitrów rocznie, a Węgrzy spożywają 30-32 litry tego trunku w ciągu roku. To zalicza kraj do pierwszej piętnastki. Trzy czynniki są charakterystyczne dla jakości wina: otoczenie (klimat, pagórkowaty teren i gleba), uprawiane gatunki i efekty ludzkiej ingerencji (uprawa winogron, winiarstwo jako nauka, rynek, kultura, tradycja). Wpływ osobliwego klimatu Węgier dobrze widać na przykładzie wahań produkcji wina. Klimat Zagłębia Karpackiego jest głównie kontynentalny, ale w dużej mierze miesza się też z klimatem atlantyckim i śródziemnomorskim. Ma to również wpływ na jakość wina: w roku z dużą ilością opadów można otrzymać raczej gorzkie i kwaśne wino, podczas gdy w cieplejszym i bardziej suchym roku - wino ostrzejsze i wyraźniejsze. Warunki klimatyczne sprzyjają produkcji wina białego, co stanowi 3/4 całkowitej produkcji wina. Osobliwy krajobraz Węgier, gleba i zróżnicowanie terenu również mają wpływ na jakość wina. Stoki gór i tereny pagórkowate wabią nie tylko widokami, ale i winem.
Góry w północnej części Balatonu czy piękne Somló to przykłady niegdyś czynnych wulkanów - dzisiaj są doskonałym miejscem pod uprawę winogron. Less, tak jak w Szekszárd, jest jedną z charakterystycznych gleb w tym regionie. To również daje popularne wina. Na piaskach Wielkiej Równiny Węgierskiej konsument może zapoznać się z winami, które dojrzewają szybciej. Naturalnie, nie można zapomnieć o Tokaju, gdzie wzajemny wpływ klimatu, gleby i ukształtowania terenu uzupełnione procesem produkcji wina nadaje wyjątkowy charakter znanym winom tj. aszú i szamorodni. Wina znane jako "hungaricum" są jeszcze mało znane zagranicą, ale wciąż lubiane przez kobiety. Wśród nich są takie białe wina jak: Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint, Juhfark, Kéknyelű; wśród czerwonych Kékfrankos czy Kékportó. Obecnie podejmowane są liczne starania, aby w niedalekiej przyszłości wielkie przedsiębiorstwa zaczęły na nowo produkować takie znane gatunki jak Kadarka. Obecnie na Węgrzech są 22 prowincje z winem. Różnią się one w znacznej mierze wielkością, położeniem geograficznym i charakterem win. U podnóży Tokaju mamy aszú; Eger i Szekszárd są domem bikavér. Powstanie i przechowanie win tego regionu zawdzięczamy pokoleniom winiarzy. W ważnych, znaczących regionach z winem, podobnie jak u europejskich partnerów, uprawa winogrona i produkcja wina była bardziej uregulowana już od końca Średniowiecza. U podnóży Tokaju w XVII i XVIII w., w jednym z pierwszych regionów na świecie, wprowadzono ustawę regulującą miejsce uprawy winogrona i warunki produkcji wina. Obecne usługi producentów, a także system gmin winnych również ma swoje korzenie w średniowiecznych instytucjach. Wino ściśle wiąże się z kuchnią i kulturą Węgier. Podstawą życia w regionie było wino. Imprezy mające na celu pokazanie i utrzymanie tradycji regionu są związane z winem (festiwale winobrania, wystawy wina, wydarzenia kulturalne), które często wiążą się z poszczególnymi świętami (np. Dzień św. Urbana, Dzień św. Marcina). Również imprezy regionalne i krajowe mają znaczenie i należą do ulubionych (Budapesztański Festiwal Wina). Takie imprezy są dobrą okazją do poznania win i ich producentów. Powstanie nauki o winie i zainteresowanie winem pokazuje powstanie lokalnych i krajowych organizacji winnych, które nie dotyczą uprawy wina i produkcji winogrona (tj. wspólnoty/gminy winne; stowarzyszenia). W coraz większej ilości obsługują one konsumentów i miłośników wina (kluby wina, organizacje przyjaciół wina). Działa coraz więcej domów wina, które poza edukacją regionalną zapoznają gości z winami, służą organizowaniem imprez, wyjść na szlaki wina i na stacje na tych szlakach. Podobna instytucja działa w Budapeszcie. W historycznym otoczeniu (zamek w Budzie) wita się gości produktami pochodzącymi ze wszystkich regionów winnych w kraju. Na początku lat 90-tych XX w. nastąpiły zmiany społeczne i ekonomiczne, które nie pozostawiły sektora winnego nietkniętego. Prywatyzacja i działania umożliwiające otrzymanie odszkodowania zwiększyły rolę rodzinnych winnic i zakładów produkujących wina. W niektórych regionach (Somló, okolice Balatonu) ostatnio motorem jest nie produkcja wina, ale turystyka winna. Niemal we wszystkich regionach rozbudowywane są szlaki nie tylko dla zainteresowanych winem, ale dostarczające innych rozrywek - dające duże możliwości (odpoczynek nad wodą, jazda konna, polowanie). Przeobrażenie rynku można dobrze zobaczyć we wzroście popytu na lepsze, droższe wina. Węgierscy konsumenci na nowo "odkryli", coraz lepiej "poznają wina", stają się bardziej wymagający. Wino na Węgrzech przeżywa renesans, co widać na każdym poziomie kultury wina(produkcja, handel, konsumpcja). Handel winem można zmierzyć zwłaszcza w podaży tego trunku w sklepach i w rozwoju turystyki wina. Sławę węgierskich win powiększają międzynarodowe zawody winne, których uczestnicy sięgają wysokich miejsc. W ubiegłych latach węgierscy winiarze zdobyli liczne złote medale w Bordeaux, Brukseli, Nowym Jorku i Londynie.
Odpowiedz
#2
(08-09-2012, 19:28)Klimaty Węgierskie napisał(a): Obecnie na Węgrzech, na 93000 ha uprawiane są winogrona. Dzięki temu Węgry zajmują miejsce wśród 25 pierwszych państw świata. Produkcja wina wynosi 3,5-5,5 mln hektolitrów rocznie, a Węgrzy spożywają 30-32 litry tego trunku w ciągu roku.

Te liczby robią ogromne wrażenie. Tym większe, gdy "przełożymy" sobie hektolitry (100 litrów) na bardziej swojskie litry. Rocznie jest to 350 000 000-550 000 000 l. (inaczej do 550 milionów litrów). OGROMNIE dużo !

A tak aby przejść od konkretu liczb do poetyckich strof, to zacytuję fragment 12 księgi "Pana Tadeusza".

"Wszystko prędko z żołnierskim jedli apetytem,
Kieliszki napełniając Węgrzynem obfitym".

W omówieniu "Pana Tadeusza" przeczytałem również, że najczęściej sprowadzano z Węgier młode wina i już u nas one dojrzewały. Dlatego o tych winach mówiono:
"Hungariae natum, Poloniae educatum", czyli "Na Wegrzech zrodzone, w Polsce wykształcone" Uśmiech
Odpowiedz
#3
(08-09-2012, 19:28)Klimaty Węgierskie napisał(a): Obecnie podejmowane są liczne starania, aby w niedalekiej przyszłości wielkie przedsiębiorstwa zaczęły na nowo produkować takie znane gatunki jak Kadarka.

Szczep Kadarka uprawia się np. w regionie winiarskim Szekszárd i u nas w handlu pojawia się Szekszárdi kadarka - po przystępnej cenie, wyśmienite, śmiało mogę polecać to wino. Myślę też, że wino z tego szczepu wchodzi w skład win kilkuskładnikowych, czyli kupaży, choć nie zawsze producent podaje na etykiecie "recepturę" produktu.
Bardzo fajne opracowanie - chylę czoła! Nasunęło mi się przy lekturze następujące pytanie, może ktoś będzie umiał na nie odpowiedzieć. Jak wiadomo, nie jest regułą, że białe wina muszą pochodzić od jasnych winogron, bo można przeprowadzić fermentację soku, który sam w sobie jest bezbarwny, po oddzieleniu skórek oraz pestek gron i z czerwonych winogron bez trudu wyprodukować białe wino. Przykładem musujące wina szampańskie (białe), które wytwarza się w znacznej mierze z gron szczepu Pinot noir, który jest szczepem ciemnym. Nic mi jednak nie wiadomo, czy z jakimkolwiek szczepem tak postępują Węgrzy. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?
Odpowiedz
#4
Soprońskie zöld veltelini
Odpowiedz
#5
(12-09-2012, 14:17)malika_12 napisał(a): Soprońskie zöld veltelini


Nie to wino jest robione z białych winogron!
Oryginał pochodzi z Austrii. Nazwy obce tego szczepu to: Grüne Muskateller, Grüner Veltliner, Valtelin blanc, Ranfol blanc, Ranfol weisser, Ranfol bianco, Veltelinske zelene, Veltelinski zelenij.
Wino to najczęściej podaje się do dań z ryb lub warzyw.
Odpowiedz
#6
(09-09-2012, 15:10)Orvos napisał(a): (...) Jak wiadomo, nie jest regułą, że białe wina muszą pochodzić od jasnych winogron, bo można przeprowadzić fermentację soku, który sam w sobie jest bezbarwny, po oddzieleniu skórek oraz pestek gron i z czerwonych winogron bez trudu wyprodukować białe wino. Przykładem musujące wina szampańskie (białe), które wytwarza się w znacznej mierze z gron szczepu Pinot noir, który jest szczepem ciemnym. Nic mi jednak nie wiadomo, czy z jakimkolwiek szczepem tak postępują Węgrzy. Czy ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?

W opisach po węgiersku, które miałem okazję czytać też tylko ten szczep jest wspominany jako przykład ciemnego winogrona z którego robi się wino białe.
Co do receptur kupaży (=cuvée, a po węgiersku házasítás) to ja na etykietach win węgierskich takowych nie spotkałem. Winiarstwo węgierskie jest regulowane przez ustawę winną - 2004. évi XVIII. törvény a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról (http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cg...#xcelparam) .
Odpowiedz
#7
Właśnie, ja też po przeczytaniu odpowiedzi zerknąłem do internetu na ten szczep, ale zobaczyłem zdjęcie winogron bez wątpienia jasnych! Czyli pytanie pozostaje otwarte.
Odpowiedz
#8
Znalezione!
SZEKSZÁRDI KADARKA FEHÉR "KATI"
Najbardziej niezwykły członek rodziny kwiecistych etykiet. Wino przygotowane z winogrona niebieskiego przy pomocy specjalnej technologii, stanowi prawdziwą indywidualność. W zapachu i smaku wina mieszają się wyraźne znaki owoców natomiast kosztując można odkryć korzenność kadarki i pojawia się mały posmak garbnika (?). Polecane wielbicielom oryginalnych win, serwować w temperaturze 8 - 10 stopni Celsjusza.
[Obrazek: 5eajut.gif]
Odpowiedz
#9
Chylę czoła i kapelusza! Uśmiech A wino zapamiętam, tym bardziej, że szekszárdzkie kadarki cieszą się znakomitą opinią, ciekawe, jak im wyszła "na biało".
Odpowiedz
#10
jak kadarka to polecam z Villany -
Sauska Ördögárok Villány Kadarka 2011
mój ulubiony węgierski winiarz
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wina węgierskie fvg 676 412,845 Wczoraj, 13:02
Ostatni post: Remik
  Węgierscy producenci wina shagrat 3 7,204 15-08-2016, 16:22
Ostatni post: hanek
  Borleves - zupa z wina Orvos 7 7,383 28-09-2012, 22:54
Ostatni post: Waldek
  Kronika węgierskiego wina Klimaty Węgierskie 6 5,877 14-09-2012, 20:44
Ostatni post: malika_12



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości