Wina węgierskie
Patricius Borház jest głównie znany jako źródło solidnych, wytrawnych win oraz eleganckich aszú. Mało kto wie, że powstają tu również świetne wina musujące, którym warto poświęcić więcej uwagi. Dziś opisuję jedno z nich - Brut Pezsgő z 2014 roku.

http://www.niewinnepodroze.pl/patricius-...ska-dusza/
[Obrazek: Blog-o-winie-Patricius-Pezsgo-rotated.jpg]
Odpowiedz
Fajny format współrzędnych GPS. Tak na oko dokładność do jednego nano(!)metra.

[Obrazek: 9cc414e39a7278c2.jpg]
Odpowiedz
Somlói Vándor Pince to jedna z młodszych, ale najszybciej rozwijających się winiarni na Somló. Tamás Kis wyciska z tamtejszych gron wszystko co najlepsze, produkując krystalicznie czyste, terroirystyczne wina. Poznajcie je, gdyż niedługo z pewnością będzie o nich głośno również w Polsce.

http://www.niewinnepodroze.pl/somloi-van...m-wydaniu/

[Obrazek: Blog-o-winie-Somloi-Vandor-6-rotated.jpg]
Odpowiedz
Znalezienie solidnego furminta na Somló przychodzi mi z trudem. To soczyste wino z Joós Pince, miniaturowej, butikowej winiarni z południowej strony zbocza, jest pierwszym, które zrobiło na mnie tak wielkie wrażenie. Dlaczego? O tym na blogu.

http://www.niewinnepodroze.pl/joos-pince...-furminta/

[Obrazek: Blog-o-winie-Joos-Furmint.jpg]
Odpowiedz
2000 rok był jednym z najlepszych roczników w ostatnich dziesięcioleciach w Tokaju, ustępując jedynie tylko 1999. Powstało wtedy wiele wspaniałych aszú, które do dziś cieszą smakiem wielbicieli słodkich win. Ja zaś spróbowałem ośmiu z nich od czołowych producentów (m.in Szepsy, Zoltán Demeter, Királyudvar) i muszę przyznać, że tak dużo dobra nie miałem w kieliszku od bardzo dawna. Poznajcie więc milenijne aszú zaprezentowane przez Gergelya Ripkę, autora tokajskiego przewodnika Tokaj Guide. Uśmiech

http://www.niewinnepodroze.pl/magia-dwud...2000-roku/


[Obrazek: Blog-o-winie-Aszu-2000-4-rotated.jpg]
Odpowiedz
A mówili, że słodkie nie powinny długo leżakować... Czy Tokaj jest wyjątkiem?
Odpowiedz
Tokaj (aszú i szamorodni) ze względu na wysoką zawartość cukru i kwasowości może dojrzewać nawet dziesięcioleciami. Co do cukru, to wręcz przeciwnie - wina słodkie mają największy z możliwych potencjałów starzenia.
Odpowiedz


Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Restauracje węgierskie w Polsce fvg 73 50,041 04-02-2019, 10:50
Ostatni post: Slavekk
  Węgierskie wody mineralne Kamjon 14 12,050 31-01-2019, 23:03
Ostatni post: Slavekk
  Potrawy węgierskie - godne polecenia Dora_hu 91 90,445 30-01-2017, 7:19
Ostatni post: Sztasek
  Węgry - kraj winogron i wina Klimaty Węgierskie 16 14,170 19-10-2016, 21:47
Ostatni post: Sztasek
  Węgierscy producenci wina shagrat 3 5,044 15-08-2016, 16:22
Ostatni post: hanek



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości