30-12-2018, 23:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2018, 23:03 przez NiewinnePodroze.)
(28-12-2018, 10:28)Aattaa napisał(a): Spotkałam się kiedyś z nazwą maślacz - gdzieś mi się kołacze "Potop" lub te klimaty. Czy takie wino nadal jest wyrabiane ?
Maślacz, czyli "máslás" to istniejąca kategoria win tokajskich. Powstaje poprzez zalanie pozostałego po aszú osadu z beczki (który zawiera cukier i wiele substancji smakowych i zapachowych) młodym winem, które w ten sposób wzbogaca się w te aromaty. Musi dojrzewać w beczce przez pół roku i mieć podobne parametry jak słodkie szamorodni (przynajmniej 45 g/l cukru resztkowego i 5 g/l kwasowości).
Generalnie, jest to dość rzadka kategoria, wymaga sporej ilości osadu po aszú i powstaje raczej w małych ilościach. Ot ciekawostka.
Sztasek, wydaje mi się, że nie doczytałeś - bo w rozporządzeniach to jest i jest to kategoria legalna i istniejąca, na poparcie tezy:
http://tokajiborvidek.hu/jogszabalyok2/T...am%f3d.pdf
Przy okazji szczęśliwego, bogatego w wina węgierskie Nowego Roku