Wymiana waluty [złotówka, forint, euro, itd.]
(19-06-2023, 1:02)Waldek napisał(a):
(18-06-2023, 21:47)badboyrts napisał(a):
Witam, potrzebuję pomocy jeśli chodzi o wypłaty z bankomatów.
Czy ktoś wie jak to jest w tej chwili, ile można wypłacić maksymalnie z karty zagranicznej (polskiej)?
Zna ktoś limity albo może skontaktować się z MBH i wrzucić tu post?
(...)

Spraw łatwa nie jest bo źródła podają różne informacje. Na stronie https://tudastar.money.hu/ismerteto/kedv...gy-osszeg/ są informacje na dzień 17.02.2023 ale na stronach banków dane z tego portalu nie zawsze się potwierdzają. Dodatkowo dotyczą one tylko wypłat dla Węgrów. Na jakieś stronie spotkałem uwagę, że w przypadku obcokrajowców mogą być mniejsze limity.
(...)
CIB Bank, Raiffeisen bank, OTP bank - wysłałem zapytania do banków.

Dostałem odpowiedź z OTP:

Każdy bankomat (ATM) OTP może wypłacić do 40 banknotów.
  • wypłata gotówki z obcą kartą w placówce bankowej (POS terminal) jednorazowo max. 350 000 Ft]
  • wypłata gotówki z bankomatu forintowego  OTP  z obcą kartą jednorazowo max. 100 000 Ft
  • wypłata gotówki z bankomatu sieci OTP EURO z obcą kartą jednorazowo max. 400 Euro.
Pełne info w pliku w pdf pod linkiem: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/...230327.pdf
Odpowiedz
(19-06-2023, 15:52)Waldek napisał(a):
(18-06-2023, 21:47)badboyrts napisał(a):
Witam, potrzebuję pomocy jeśli chodzi o wypłaty z bankomatów.
Czy ktoś wie jak to jest w tej chwili, ile można wypłacić maksymalnie z karty zagranicznej (polskiej)?
Zna ktoś limity albo może skontaktować się z MBH i wrzucić tu post?
(...)

Spraw łatwa nie jest bo źródła podają różne informacje. Na stronie https://tudastar.money.hu/ismerteto/kedv...gy-osszeg/ są informacje na dzień 17.02.2023 ale na stronach banków dane z tego portalu nie zawsze się potwierdzają. Dodatkowo dotyczą one tylko wypłat dla Węgrów. Na jakieś stronie spotkałem uwagę, że w przypadku obcokrajowców mogą być mniejsze limity.
(...)

• wypłata gotówki z obcą kartą w placówce bankowej (POS terminal) jednorazowo max. 350 000 Ft]
  • wypłata gotówki z bankomatu forintowego  OTP  z obcą kartą jednorazowo max. 100 000 Ft
  • wypłata gotówki z bankomatu sieci OTP EURO z obcą kartą jednorazowo max. 400 Euro.
Pełne info w pliku w pdf pod linkiem: https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/...230327.pdf

Ogromne dzięki za pomoc.
Czyli najlepiej jednak w bankomatach MBH - ze względu na fuzję, będzie ich chyba najwięcej.
Czy dałbyś radę wrzucić tu ten plik z MBH - tylko tak żeby dało radę go odpalić i poczytać?
Dzięki serdeczne, pozdrawiam.
Odpowiedz
(19-06-2023, 18:17)badboyrts napisał(a):
(19-06-2023, 15:52)Waldek napisał(a):
(...)

(...)

Kolejne banki potwierdzone mailowo:
MBH jednorazowo można pobrać do 800 000 forintów.
CIB  z bankomatu można pobrać jednorazowo 200 000 lub 400 000 Ft. Kwota jest podana na bankomacie i zależy od nominałów, które obsługuje maszyna. Informacje te są również na stronie https://www.cib.hu/Maganszemelyek/bankka...lista.html
Odpowiedz
Flaga węgierska  09. kwietnia 2024 r. kursy średnie walut, Magyar Nemzeti Bank
1 PLN = 91,28 HUF
1 EUR = 388,80 HUF
Odpowiedz
(27-02-2025, 21:18)kurksai napisał(a): Bardzo spodobała mi się ta strona do gry(...)

Coś nie tak z kreatywnością? Odpuść sobie to forum!
Idź tam gdzie śpiewał Perfect . Idź p...
Odpowiedz
Cześć Forumowicze! 
Chciałbym odkopać ten temat, bo minęły 2 lata i może coś się zmieniło. Mam kartę walutową Alior Banku, ze środkami na rachunku HUF. Darmowa jest tylko 1 wypłata w miesiącu w bankomatach poza PL. Może ktoś się orientuje, czy jednorazowo można wybrać z bankomatu na Węgrzech 200k HUF? a Jeśli nie to może chociaż 2x100k? Będę wdzięczny za podpowiedź, którego bankomatu najlepiej szukać w Budapeszcie, a także czy przygotować się na jakąś specjalną prowizję, którą bankomat może pobrać, mimo, że nie będzie kosztów przewalutowania?
Odpowiedz
(30-06-2025, 12:16)Kamul napisał(a): Cześć Forumowicze! 
Chciałbym odkopać ten temat, bo minęły 2 lata i może coś się zmieniło. Mam kartę walutową Alior Banku, ze środkami na rachunku HUF. Darmowa jest tylko 1 wypłata(...)

Uważam, że powinieneś zapytać swój bank o te sprawy. Przy niektórych kontach w Alior Banku jest opcja 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą.

Na Węgrzech zwyczajowo z bankomatu można pobrać 40 szt. banknotów.
Jednak niektóre banki ten "limit" ograniczają do 20 szt., są też takie, które podnoszą go do 50 szt.
Z drugiej strony banki określają też maksymalną kwotę jaką można pobrać  jednorazowo z bankomatu.
Najczęściej jest to między 150 000 a 500 000 Ft, ale są banki gdzie to może być nawet 2 000 000 Ft.
Tak naprawdę należałoby przejrzeć warunki każdego banku osobno.

Koszty po stronie węgierskiego banku (utrzymującego bankomat):
  • węgierskie banki (np. OTP, CIB, Erste) zazwyczaj pobierają opłatę za korzystanie z "zagranicznej karty". Może to być opłata stała + opłata procentowa od wysokości pobranej gotówki.
  •   w przypadku CIB jest to ok 1 500-2 500 Ft / transakcję

Te opłaty zostaną wyświetlona na wyświetlaczu przed transakcją - możesz je zaakceptować lub odrzucić. 

Na węgierskiej stronie banku CIB - jest wykaz bankomatów i nominały załadowanych banknotów. Wybierając taki gdzie są banknoty 10 000 Ft powinieneś móc wypłacić jednorazowo 200 000 Ft.

Uzupełnienie

Po kilku próbach uzyskałem odpowiedź w sprawie OTP w centrali banku.

W bankomatach OTP na kartę zagraniczną możesz pobrać bezpłatnie jednorazowo maksimum 75000 Ft.
Z bankomatu, który wypłaca też Euro możesz pobrać, bez opłat, do 100 Euro.
Pozostałe koszty określa bank wydający kartę.
Odpowiedz
(30-06-2025, 16:47)Waldek napisał(a): Uważam, że powinieneś zapytać swój bank o te sprawy. Przy niektórych kontach w Alior Banku jest opcja 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą.

Na Węgrzech zwyczajowo z bankomatu można pobrać 40 szt. banknotów.
Jednak niektóre banki ten "limit" ograniczają do 20 szt., są też takie, które podnoszą go do 50 szt.
Z drugiej strony banki określają też maksymalną kwotę jaką można pobrać  jednorazowo z bankomatu.
Najczęściej jest to między 150 000 a 500 000 Ft, ale są banki gdzie to może być nawet 2 000 000 Ft.
Tak naprawdę należałoby przejrzeć warunki każdego banku osobno.

Koszty po stronie węgierskiego banku (utrzymującego bankomat):
  • węgierskie banki (np. OTP, CIB, Erste) zazwyczaj pobierają opłatę za korzystanie z "zagranicznej karty". Może to być opłata stała + opłata procentowa od wysokości pobranej gotówki.
  •   w przypadku CIB jest to ok 1 500-2 500 Ft / transakcję

Te opłaty zostaną wyświetlona na wyświetlaczu przed transakcją - możesz je zaakceptować lub odrzucić. 

Na węgierskiej stronie banku CIB - jest wykaz bankomatów i nominały załadowanych banknotów. Wybierając taki gdzie są banknoty 10 000 Ft powinieneś móc wypłacić jednorazowo 200 000 Ft.

Waldek dziękuję za kompleksową odpowiedź i za przydatną listę bankomatów. Kosztów po stronie Aliora się nie boję, nawet jeśli bym wybierał te 200k na 2 razy, to pierwsza wypłata jest za free, druga za 9 zł. Bardziej się obawiam właśnie tych kosztów po stronie węgierskiego banku. Nie chciałbym stracić 5-10% środków na prowizje/opłaty etc. Jest też oczywiście opcja płacenia wszędzie kartą, ale wiadomo, że jakąś gotówkę warto przy sobie mieć.
Odpowiedz
Może nie mam zaktualizowanych danych, ale wg mojej wiedzy tylko Erste Bank na Węgrzech pobiera opłaty za wypłatę z bankomatu, więc teza że HUbanki "zazwyczaj pobierają" te opłaty wydaje się dość odważna...
W internetach widzę potwierdzenie z 2024r że OTP nie pobiera opłat.
Odpowiedz
(14-08-2025, 17:05)ramsaybolt napisał(a): Planowałem wieczór z grami i chciałem coś nowego. (...)

Co to jest? Nie ogarniasz, że twój wpis nie ma nic wspólnego z tematem postu?
Szukaj szczęścia w innym miejscu.
Odpowiedz