31-01-2012, 16:13
Czy może ktoś podać na jakie potrawy warto się skusić będąc na Węgrzech? Co możecie mi polecić?
Potrawy węgierskie - godne polecenia
|
31-01-2012, 16:13
Czy może ktoś podać na jakie potrawy warto się skusić będąc na Węgrzech? Co możecie mi polecić?
31-01-2012, 18:27
Moje typy:
- Halászlé - węgierska zupa rybna - podstawowe składniki to ryba, cebula i papryka, ale istnieją różne wariacje tej potrawy. - Főzelék - zupa-krem? Nie mam pojęcia jak to określić. Zupa obficie zagęszczona mąką. Przeróżne smaki: ziemniaczany, szpinakowy, szoczewicowy, itd. Mój ulubiony jest z zielonego groszku. - Zsíros kényér - chleb ze smalcem i cebulą posypany papryką. Często podawany w knajpach jako przekąska. Tyle ode mnie. Jak mi coś jeszcze przyjdzie do głowy, to dopiszę.
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
31-01-2012, 20:12
a na deser polecam pieczone kasztany, zimą zwykle można je kupić na ulicy od sprzedawców z takimi jakby koksownikami. a przez cały rok można spożywać w postaci püre.
: Ɔ(X)И4M :
01-02-2012, 12:29
Ta zupa rybna wygląda smakowicie. Chleb z tą czerwoną cebulą też pewnie smaczny, chociaż później trzeba coś przegryźć smak cebuli, bo wiadomo jak pachnie cebula...A co można zjeść dobrego jako danie główne? Placki po węgiersku? Słyszałam o czymś takim , ale kompletnie nie wiem co to jest? Czy to słynna potrawa z Węgier??
01-02-2012, 16:00
Nale! Tak samo węgierska, jak grecka jest ryba po grecku, albo ruskie - ruskie pierogi. Nazywa się tak chyba jedynie dlatego, że podaje się go z gulaszem, takim robionym i tak po polsku.
Ja specjalnym smakoszem nie jestem, ale tym, którzy będą w Budapeszcie polecam (pozostańmy przy polskim nazewnictwie) wołowy gulasz z galuszkami - kto nie wie: to takie niewielkie kluseczki - u Wujka Gyuri w VII dzielnicy na Kertész u. Smaczne, syte i niedrogie.
01-02-2012, 20:54
Odnośnie zsíros kényér, to szczerze polecam jako zakąskę do piwa - wyborne połączenie. Nie wiem czy na wszystkich to działa, ale mnie syndrom dnia poprzedniego męczył o wiele mniej po tej zakąsce
02-02-2012, 20:01
Moziba - ok to rozumiem jak to z tymi plackami jest.
No a gulasz wołowy z galuszkami - brzmi ciekawie. Oczywiście poczytałam o tym co nieco i wyczytałam, że nawet można to w domu przyrządzić. Tanio i smacznie no i niedrogo. Podawać można również z ziemniakami.
02-02-2012, 20:58
Można w domu. Kiedyś nawet z tej okazji w rymy to ująłem.
Pörkölt - nazwa węgierska więc wymówić trudno - Przyjął się w naszej kuchni, by nie było nudno. Najpierw zgromadź produkty, przygotuj je czule: Wydrąż ze dwie papryki, obierz dwie cebule. Papryki? Różne: czerwona, żółta, zielona, Cebula średnia, w równe talarki skrojona. Papryki krój w paseczki, wyjdzie mała górka, Sparz wrzątkiem pomidory - łatwiej zejdzie skórka. Potrzebne będzie mięso - potrawy podstawa, Choć główną rolę grać będzie ognista przyprawa. Przygotuj dwie torebki, każda w innym smaku, Nie bój się ostrej papryki, nie bój się, rodaku. Mięso pokrój w kawałki wycinając błonki, Możesz przy tym pogwizdać, jak gwiżdżą skowronki. Weź smalcu dużą łyżkę, nie wzdychaj „mój Boże”, (Jeśli nie chcesz smalcu, olej także być może), Zagrzej go na patelni, aż będzie gorący, Zeszklij na nim cebulę, nie sparz się niechcący. I zestawiwszy z ognia wrzuć papryki proszki. Nie rób tego na ogniu! Smak zrobi się gorzki. Potem wstaw znów na ogień i dodaj mięsiwo, Obsmaż je delikatnie, uwijaj się żywo I wodą wszystko zalej, aż po mięsa szczyty, A później, by potrawy smak był znakomity, Dodaj, bo przyszła pora, papryki pasemki I wrzuć też pomidory skrojone w ósemki. Duś na malutkim ogniu zgodnie z zasadami, Patrz jak sosik bulgoce między paprykami. Wrzucać inne przyprawy? Tu nie ma zakazu Możesz dodać cokolwiek dla smaku obrazu, Byś pełny smak uzyskał, byś się poczuł w niebie. Węgier tego nie daje? Gotujesz dla siebie! Gdy mięso będzie miękkie - potrawa gotowa. Z czym ją jadać wypada - Twa wymyśli głowa, Ale w jednym układzie w pamięci zostaną: Tym z plackiem ziemniaczanym polanym śmietaną. Pörkölt kuchni węgierskiej jest pięknym okazem, Na gulyás przepis prosty podam innym razem.
02-02-2012, 22:29
Hehehehheh, no super
Trochę nam się zrobi kącik poezji w temacie o pörkölcie, ale co tam! Od samego początku skojarzyło mi się to z nickiem: Cytat:Dal a moziról (Berta a moziban) mozi-mozi-moziba, gdyby jakieś wersy były niejasne, pytaj śmiało!
Masz własną stronę internetową? Pomóż promować Forum Węgierskie!
05-02-2012, 13:37
Moziba..Wiersz extra. Od razu chce się wziąć do robienia takiego gulaszu. Gdyby wszystkie potrawy były tak opisane to byłaby uczta dla uszu
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki&hellip | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Wina węgierskie | fvg | 703 | 452,800 |
08-11-2024, 18:24 Ostatni post: Remik |
|
Restauracje węgierskie w Polsce | fvg | 83 | 76,816 |
09-08-2022, 22:14 Ostatni post: Waldek |
|
Najlepsze cukiernie węgierskie w 2022 | Waldek | 0 | 651 |
12-06-2022, 11:47 Ostatni post: Waldek |
|
Węgierskie wody mineralne | Kamjon | 14 | 20,562 |
31-01-2019, 23:03 Ostatni post: Slavekk |
|
węgierskie dania dla dzieci | barbar27 | 9 | 10,780 |
26-11-2015, 7:40 Ostatni post: Sztasek |