14-07-2014, 15:52
Gdzie zjeść smacznie i tanio?
|
Nigdy nie jadłem Langosza więc się skusiłem na pierwszego z brzegu(nie pamiętam nazwy parku ale wielki telebim tam był i oczywiście MŚ leciały/edit, to plac Wolności był). Nie wiedziałem też jakiego kupić bo nic mi te nazwy nie mówiły więc wziąłem 'jakiegoś' i nie byłem zachwycony - ciasto , sos - to chyba śmietana była i posypka serowa.Ogólnie bez smaku jak dla mnie - albo źle trafiłem albo nie ten typ
![]()
28-07-2014, 19:20
Wczoraj wróciłam z Budapesztu. Dzięki za namiary na Frici Papa. Tak nam smakowało, że zamiast iść na rocznicową kolację do nadętej knajpy nad brzegiem Dunaju, znów wybraliśmy Frici Papę. Jednak nad 2 liście sałaty i 3 kawałki sera z drugiego końca świata wolę lokalne dobre proste jedzenie.
Co do langosa, nie jestem fanką, choć co ciekawe przyzwoite były na Hungaroringu. W samym Budapeszcie bardziej smakowały nam takie prostokątne odmiany, sprzedawane z owalnego pieca opalanego drewnem (jedne na pewno przy stacji metra Deak Ferenc Ter, drugie gdzieś dalej w stronę centrum). Mąż jest fanem kurtos kalacs i w jego rankingu poza licznymi straganami na stacjach metra wygrywa Molnar's Kurtoskalacs, Vaci Utca 31. Ponieważ jestem fanką falafla, nie mogłam się oprzeć również w Budapeszcie. I tu mnie pokarało, nie był najlepszy. I bardzo dobrze, wróciłam do gulaszu i naleśników ![]()
30-07-2014, 16:33
Gorąco polecam:
1. Hummus Bar na Oktober utca - znakomite jedzenie, głównie wegetariańskie, ale nie tylko. Pyszny hummus, chleb laffa i falafele. 2. Makos Guba na Krisztina ter - świetne węgierskie jedzonko, przemili kelnerzy. A przede wszystkim firmowy deser - makos guba - szczególnie w wersji z sosem waniliowym!
31-07-2014, 18:11
Witam. A jak jest z zamawianiem potraw. Czy jak mam w karcie gulasz, czy paprykę tudzież kotleta, to osobno zamawiać należy dodatki czy to są zestawy. W różnych krajach jest to różnie. Nie wiem czy jak zamówię gulasz to dostanę sam gulasz, czy też z jakąś sałatką li/lub ryżem?
31-07-2014, 19:02
(31-07-2014, 18:11)Grisza00 napisał(a): Witam. A jak jest z zamawianiem potraw. Czy jak mam w karcie gulasz, czy paprykę tudzież kotleta, to osobno zamawiać należy dodatki czy to są zestawy. W różnych krajach jest to różnie. Nie wiem czy jak zamówię gulasz to dostanę sam gulasz, czy też z jakąś sałatką li/lub ryżem? W "niektórych" restauracjach jadłospis jest razem z fotką potrawy...
31-07-2014, 19:25
(31-07-2014, 18:11)Grisza00 napisał(a): ... Nie wiem czy jak zamówię gulasz to dostanę sam gulasz, czy też z jakąś sałatką li/lub ryżem? Zależy od knajpy. Nikt z nas nie jest Duchem Świętym i nie wiemy, gdzie będziesz się stołował ![]() Węgierski jest praktycznie językiem nie znanym (oprócz tubylców oczywiście), więc w większości knajp menu drukowane jest w kilka językach i często występują fotki. Proste bary podają z reguły ceny rozbite na poszczególne składniki, w lepszych knajpkach potrawy są w zestawach. Zaobserwowałem, że niektóre dodatki nie są zamienne, np. galuski czy gombóce. Ale to wynika raczej z zasad kuchni węgierskiej a nie widzimisię kelnera ![]()
31-07-2014, 21:20
(28-07-2014, 19:20)aniq napisał(a): Ponieważ jestem fanką falafla, A propos ![]() Takiego zatrzęsienia tzw tureckiego żarcia tom nigdzie nie widział.Buda na budzie w całym mieście Ogólnie Węgrzy uchodzą za jeden z najgrubszych narodów i na prawdę to widać Mam takie wrażenie że ma to też związek właśnie z wszelakiej maści kebabami/falafelami/gyrosami itp. Tego jest tyle i w tak dziwnych miejscach że doszedłem do wniosku że w dużej mierze nastawione są na mieszkańców Budapesztu a nie jedynie turystów. Ja generalnie też lubię niestety czasami zaszaleć z takim jedzeniem więc odwiedziłem kilka miejsc i było dobrze albo bardzo dobrze ![]()
05-08-2014, 18:11
(31-07-2014, 18:11)Grisza00 napisał(a): Witam. A jak jest z zamawianiem potraw. Czy jak mam w karcie gulasz, czy paprykę tudzież kotleta, to osobno zamawiać należy dodatki czy to są zestawy. W różnych krajach jest to różnie. Nie wiem czy jak zamówię gulasz to dostanę sam gulasz, czy też z jakąś sałatką li/lub ryżem? Masz z reguły coś dodatkowo tzn. ryż, frytki czy ziemniaki. Sprawa sałatek czy surówek jest problematyczna, bo jakoś chyba Węgrzy nie są fanami warzyw ![]() ![]() Wszędzie gdzie jedliśmy kelnerzy posługiwali się angielskim przynajmniej w zakresie podstawowym. Niemniej jednak w knajpie o nazwie Zold Kapu, na Szolo utca, tak się dogadaliśmy z kelnerem, że dostaliśmy talerze napchane frytkami (góra frytek), z położonym na nich olbrzymim sznyclem indyczym (wielkość lotniska), masą sera camembert i orzechami....A tłumaczyłam panu, że proszę o małą porcję ![]()
09-08-2014, 11:28
Niektórzy nie czytają tematu rozmowy - smacznie i TANIO
Połowa postów to wskazówki do drogich miejsc, więc warto spojrzeć co jakiś czas na temat rozmowy! |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|