Liczba postów: 43
Liczba wątków: 7
Reputacja:
8
Bubi jeszcze nie wystartował, choć rowery już stoją w terminalach, mają jakieś kłopoty z podłączeniem się do systemu NAV (Urzędu Skarbowego). Sporo osób wybiera się z Polski w majowy weekend, ale raczej nie ma szans na Bubi w tym czasie.
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
Czy nie wiecie może czy na podstawie konta Veturilo można korzystać z miejskich rowerów w BDP ? Próbowałam znaleźć informację na stronie Mol Bubi, ale bez skutku. Wysłałam tez maila do Veturilo, ale nie odpisują....
;-)
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 2
Reputacja:
1
Ehh, już wiem, niestety oba systemy nie są kompatybilne.
Liczba postów: 6,300
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,587
(23-10-2014, 8:01)mariposa napisał(a): Ehh, już wiem, niestety oba systemy nie są kompatybilne.
Warszawskie rowery to tylko 12 godzin "uciechy" ...
W Budapeszcie jest o wiele łatwiej i wygodniej - mniej biurokracji przy wypożyczaniu.
Można wypożyczyć na 1,2,3 dni, tydzień ... i jeszcze na dłużej. Kaucja 25000 Ft za rower.
Ale... na bazarze Ecseri kupiłem rower za 3500 Ft, drugi za 4000 Ft ... było bardzo fajnie
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Witam.
Wybieramy się z kobietą na 4 dni do Buda. Mam do Was pytanie, bo widzę różne opcje i nie wiem którą wybrać. Chcieliśmy zabrać rowery z Polski. Z tym, że nie wiem jak to wygląda z zostawianiem rowerów - czy są jakieś płatne parkingi itp. itd.
Druga opcja, to system rowerów miejskich, z tym, że nie wiem czy dobrze rozumiem opcję biletu 72 godzinnego. Kupuję 2 bilety 72 godzinne za 2 * 1000 forintów ( plus 2 * 25000 kaucja ) i mogę jeździć przez te 72 godzin bez płacenia ( w zasadzie mogę trzymać rowery w domu ?)?
Reputacja:
2,587
(15-05-2016, 16:38)duda33 napisał(a): ... system rowerów miejskich, z tym, że nie wiem czy dobrze rozumiem opcję biletu 72 godzinnego. Kupuję 2 bilety 72 godzinne za 2 * 1000 forintów ( plus 2 * 25000 kaucja ) i mogę jeździć przez te 72 godzin bez płacenia ( w zasadzie mogę trzymać rowery w domu ?)?
(15-05-2016, 16:20)duda33 napisał(a): Nie daj się złapać na chwyty reklamowe ... ZAPOZNAJ SIĘ Z TYM ...
Im dłużej masz rower w posiadaniu ... tym więcej wykładasz kasy.
Może okazać się, że po 2-3 dniach portfel będzie cieńszy o cenę nowego roweru.
Reputacja:
0
Dzięki wielkie.
czyli jednak opcja własny rower choć na mapce wygląda to dość ciekawie, jest dużo tych stacji i w sumie można się chyba zmieścić w tych 30 minutach?
W Buda jest obowiązek jeżdżenia w kasku?
A powiedz mi orientujesz się, czy są jakieś parkingi płatne, czy coś w tym rodzaju, gdzie można zostawić bezpiecznie rower ?
Generalnie jedziemy na 3.5 dnia i chciałbym jeden dzień pośmigać rowerem, a kolejne chciałbym jechać do centrum i zostawić gdzieś rower, nie wiem czy są takie opcje i czy to też się kalkuluje. Wiem, że można korzystać z komunikacji miejskiej, ale jakoś tej formy przemieszczania nie lubimy, a też raczej zależy nam na "Zwiedzaniu" naturki niż budynków od środka, więc myślimy, że opcja z rowerem będzie dobra.
Reputacja:
2,587
(15-05-2016, 17:33)duda33 napisał(a): ...czyli jednak opcja własny rower
...choć na mapce wygląda to dość ciekawie, jest dużo tych stacji i w sumie można się chyba zmieścić w tych 30 minutach?
W Buda jest obowiązek jeżdżenia w kasku?
A powiedz mi orientujesz się, czy są jakieś parkingi płatne, czy coś w tym rodzaju, gdzie można zostawić bezpiecznie rower ?
...Własny rower najlepsza opcja, dlatego "swego czasu" kupiłem na bazarku używany, potem sprzedałem za tą samą kasę.
...Miejsc do zostawienia roweru-Bubi jest sporo, tylko pytanie: czy będzie wolne miejsce dla twego w tym czasie? ... czy zmieścisz się w czasie bez ryzyka...?
Nie ma obowiązku jazdy w kasku, ale jest zalecane ... w razie jekiejś urazy, upadku można miec przechlapane nie mając kasku.
Rower możesz zostawić tam, gdzie da się go bezpiecznie podpiąć... do barierki, rurek, słupa - byle nie do drzewa. Można zostawić przy parkingach sklepowych, są do tego wyznaczone miejsca.
Przypinając rower, pamiętaj o przypięciu i kół, i ramy .
Reputacja:
0
15-05-2016, 19:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2016, 19:34 przez duda33.)
Dzięki za pomoc.
Z tym dojazdem pewnie nie byłoby problemu, ale mimo wszystko jakoś nie chce mi się jechać z limitem - wiecznie na odliczaniu 29.59... no i największy problem - do najbliższej stacji z kwatery mamy 4/5 km...
My raczej będziemy "zwiedzać" naturkę, a najwyżej wieczorem komunikacją na miasto, bądź spacering ...
gdzieś tam czytałem jak to zrobiłeś i powiem, że jest to dobra opcja, bo patrząc na koszta, to te Twoje ok 8000 huf za dwa rowery, to jak za darmo tyle, że my nie będziemy mieć czasu na handel a troszkę się boję przypinać byle gdzie naszych rowerów, bo troszku są warte, a okazja czyniiiii D
Liczba postów: 1
Reputacja:
0
(11-04-2012, 17:15)kasiawegierska napisał(a): Witam wszystkich zainteresowanych rowerami w Budapeszcie
stanowczo polecam rower, inaczej nie wyobrażam sobie poruszania się po mieście, duża oszczędność na bilety kom miejskiej (które są stanowczo za drogie!) a przede wszystkim duża frajda i wolność, i ciekawe kontakty z lokalnymi cyklistami/cyklistkami
Najciekawsze w Budapeszcie jest to, że rower to może być środek transportu na co dzień i rower (górski) to może być środek niecodzinniej zabawy na wzgórzach w lesie w Budzie!
Może wyjaśnię, dlaczego wiem o czym mówię: rower (górski) trenuję od kilku latek a w Budapeszcie mieszkam i jeżdżę już 1.5 roku.
Fakt, że węgierscy kierowcy nie potrafią prowadzić samochodów trzeba zaakceptować i umiejętnie kierowców omijać, nie poruszać się artieriami 'śmierci' i spalin! jak Rakoczi ut, wybierać równoległe małe jak np. Dohany, gdzie znajduję się nowiutki punkt wypożyczania rowerów, dokładnie róg Dohany i Sip, Bazaar Rentabike, Dohany ut. 22-24, 2500 HUF za 24h,
szczegóły na fb: http://www.facebook.com/bazaarrentabike
Jesteś w Budapeszcie? chętny na rower? spotkajmy się! i pościgajmy się i pogadajmy o rowerach, zapewniam że nie będziemy tylko narzekać, można wysłać do mnie wiadamość przez to forum. Do zobaczenia w Budapeszcie na rowerze! Cześć możesz mi pomóc, potrzebuje rady, żeby zwiedzić w jeden dzień Budapeszt od czego najlepiej zacząć i czy są jakieś mapki rowerowe które by mi pomogły Z góry dziękuję za pomoc
|