Liczba postów: 6,284
Liczba wątków: 11
Reputacja:
2,573
(27-07-2016, 10:15)hanek napisał(a): W poniedziałek będę w Mezőkövesd ktoś może jest lub był w kantorze Tesco i wie po ile tam płacą za Forintów za 100 zł ? albo odwrotnie 100 Huf - ZŁ ?
W Tesco kantory prowadzi firma Exclusive Change, która od pewnego czasu nie podaje aktualnych kursów wymiany.
Dzisiejsze najwyższe kursy kantorowe w Budapeszcie, (kupno):
1 PLN = 71,20 HUF ..... 1 EUR = 313,10HUF
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Z racji pierwszego postu na forum chciałbym wszystkich serdecznie przywitać!
Pierwszy post i pierwsze pytania.
Wybieram się za 3tyg do Hajduszoboszlo, pierwszy raz tam, na Węgry i w ogóle na wakacje za granicą dla tego też mam lekki stresik i nie chce jechać nie przygotowany by potem na miejscu zamiast się cieszyć to zamartwiać co robić.
Z racji tematu rozchodzi mi się o kwestie płatności na Węgrzech. Tak wiem temat już wałkowany, ale wolę sam się zapytać. Czym najlepiej płacić by za dużo nie stracić? Wymienić zł na forinty w Polsce + do tego karta płatnicza? Bo wiadomo nie wszędzie kartą zapłacimy więc pasuje jakąś gotówkę też mieć. I właśnie jak to jest z tymi kartami? Mam konto w mBanku z kartą MasterCard, coś tam popytałem google, ale wiadomo setki informacji. Wiem, że banki pobierają prowizje za przewalutowanie i można na tym stracić i najlepszym rozwiązaniem okazuje się być konto w kantorze walutowym w np. Alior Bank z kartą walutową którą można płacić. Ale czy na wyjazd 4 dniowy opłaca mi się takie konto zakładać? Wiadomo konto może się jeszcze w przyszłości przydać, ale też trzeba na nim specjalnie umieścić kasę na wyjazd.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
@bishop wróciłem nie dawno z Siofoka.
Załóż konto w kantor.aliorbank.pl zamów za darmo kartę walutową w USD.. pierwsza wypłata w miesiącu za granicą w bankomacie jest za free, transakcje w sklepach rozliczane po normalnym kursie.
Ja wypłacilem na miejscu 50tys forintów (+/- 700zł), na drobne wydatki, a gdzie się dało płaciłem kartą.
W stacjonarnych punktach chyba nie osiągniesz takiego kursu za forinty jak w kantorze aliorbanku.
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Alior kantor wymienia forinty, ale raczej na pewno nie wystawia kart w węgierskiej walucie, bo kiedyś sprawdzałem. Tylko 4 czy 5 najpopularniejszych walut (euro, dolar, funt...).
Liczba postów: 185
Liczba wątków: 20
Reputacja:
136
@bishop
Generalnie, poza nielicznymi wyjątkami, zawsze taniej wyjdzie płacić gotówką, niż "złą" kartą... a karta "zła" to taka, o której nie wie się ile kosztuje, jakie są sposoby przewalutowania w twoim banku (np. HUF>EUR>PLN), jakie są jego kursy wymiany, jakie prowizje (czy w ogóle) pobiera bank. Więc zawsze najpierw sprawdzić TOiP swojego banku i kurs w kantorze w swojej okolicy zamieszkania i policzyć co lepiej wychodzi.
Onegdaj najlepszym środkiem płatniczym za granicą była karta kredytowa MasterCard Raiffeisen Wizz, która miała rewelacyjne kursy (liczone bezpośrednio z dowolnej waluty na złotówki po kursie MasterCard), brak prowizji za przewalutowanie i dodatkowo dawała (mniej więcej) 2% zwrotu za (prawie) każde zakupy... ale się popsuła i obecnie taki forint czy czeska korona najpierw są przeliczane na euro po kurskie MasterCard, a potem to euro jest przeliczane na złote po fatalnym kursie banku
Aktualnie jest kilka możliwości płacenia plastikiem (z góry podkreślam, że jeszcze nie wszystkie je rozeznałem). Karta "wielowalutowa" do rachunku w Pekao (nie mylić z PKO B.P.), karta kredytowa Visa w Getin Banku, karty walutowe Aliora.
Co do sposobu nabywania forintów w gotówce - czy lepiej kupić w Polsce, czy na Węgrzech - nie wypowiem się. Ja zawsze kupowałem w kantorze w Polsce tyle ile wiedziałem, że muszę wydać w gotówce (zwykle kwatery + jakiś zapas), a resztę płaciłem wspomnianą kartą Wizz (która od niedawna się do tego kompletnie nie nadaje ... i do czasu następnego wyjazdu będę musiał pomyśleć nad wyborem innej opcji).
No i oczywiście proszę pamiętać: nie wszędzie kartą da się zapłacić.
Liczba postów: 796
Liczba wątków: 18
Reputacja:
101
01-08-2016, 7:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2016, 7:56 przez Slavekk.)
(27-07-2016, 13:06)eplus napisał(a): Alior kantor wymienia forinty, ale raczej na pewno nie wystawia kart w węgierskiej walucie, bo kiedyś sprawdzałem. Tylko 4 czy 5 najpopularniejszych walut (euro, dolar, funt...). Ale po co miałby wystawiać karty w HUF?
Żeby zmniejszyć ich funkcjonalność?
Karta Alior Kantor w USD zapewnia korzystne przeliczniki we wszystkich krajach nieEUR (za wyjątkiem krajów posługujących się GBP).
Czyli przydaje się jednakowo dobrze na Węgrzech co w Czechach, Rumunii, Bułgarii, Serbii, Ukrainie, Turcji itp.
Nie potrzebujesz mieć karty w HUF żeby bezprowizyjnie wypłacić HUF w bankomacie.
Reputacja:
2,449
Ja nie zarabiam w dolarach, tylko w polskich zł, więc na dzień dobry musiałbym dolary kupić.
Wczoraj i przedwczoraj płaciłem Żubrem z mojego podstawowego złotowego RORu - kurs w oba dni 1,40 za 100FT. Jakieś pytania?
Wypłacić gotówkę mogę po tym samym kursie w bankomatach Unicredit, akurat wschodnia Europa ma dość dobre pokrycie, choć nie w każdym mieście jest bankomat, na Węgrzech najbliżej w Miskolcu i Nyiregyhazie. Przewidując trochę zaopatruję się w walutę będąc w tych miastach, gotówki schodzi mi naprawdę niewiele, 500 złotych wybrane w forintach wystarcza na rok (5-6 wyjazdów).
Liczba postów: 52
Liczba wątków: 4
Reputacja:
7
(01-08-2016, 8:44)eplus napisał(a): Ja nie zarabiam w dolarach, tylko w polskich zł, więc na dzień dobry musiałbym dolary kupić.
Wczoraj i przedwczoraj płaciłem Żubrem z mojego podstawowego złotowego RORu - kurs w oba dni 1,40 za 100FT. Jakieś pytania?
Potwierdzam. Wczoraj w Gyula dokładnie 1.40 za 100HUF
(01-08-2016, 8:44)eplus napisał(a): Wypłacić gotówkę mogę po tym samym kursie w bankomatach Unicredit, akurat wschodnia Europa ma dość dobre pokrycie, choć nie w każdym mieście jest bankomat, na Węgrzech najbliżej w Miskolcu i Nyiregyhazie. Przewidując trochę zaopatruję się w walutę będąc w tych miastach, gotówki schodzi mi naprawdę niewiele, 500 złotych wybrane w forintach wystarcza na rok (5-6 wyjazdów).
Nie wiem dlaczego, ale u mnie (konto Euromobilne) wypłata z bankomatu Unicredit wychodzi ciut drożej niż płatność kartą. Tego samego dnia (24.07) wypłata to 1.44 za 100HUF, płatność kartą 1.39 za 100HUF.
Reputacja:
2,449
01-08-2016, 10:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2016, 10:46 przez eplus.)
Teraz nie wybierałem ze ściany, ale sprawdziłem w dniu 1.05.2016 - z bankomatu wychodziło po 1,40 i przy płatności bezgotówkowej też 1,40. Z dnia na dzień potrafi się różnić o pół grosza. Konto w Unicredit mam z minimalnymi opcjami, nie wiem nawet, jak się nazywa, jedynie mam dostęp do Pekao24, żadnych smartfonów, żadnych "darmowych" wypłat, przelewów czy powiadomień.
Ponad 3% to nie jest ciut, Italiańcy strzygą i golą. Mi czasem próbują wcisnąć prowizję, ale po reklamacji zawsze oddają.
Liczba postów: 796
Liczba wątków: 18
Reputacja:
101
(01-08-2016, 8:44)eplus napisał(a): Ja nie zarabiam w dolarach, tylko w polskich zł, więc na dzień dobry musiałbym dolary kupić.
Wypłacić gotówkę mogę po tym samym kursie w bankomatach Unicredit, akurat wschodnia Europa ma dość dobre pokrycie, choć nie w każdym mieście jest bankomat, na Węgrzech najbliżej w Miskolcu i Nyiregyhazie. Przewidując trochę zaopatruję się w walutę będąc w tych miastach, gotówki schodzi mi naprawdę niewiele, 500 złotych wybrane w forintach wystarcza na rok (5-6 wyjazdów).
1. To nie była rada dla ciebie tylko dla @bishop, który takiego konta nie ma. Oczywiście, że mając taką możliwość w Pekao warto z niej korzystać. Ale nie wiem czy warto specjalnie zakładać płatne konto w Pekao jeśli się ma gdzie indziej.
2. 10.000 HUF wydane/wypłacone z dowolnego bankomatu (bez jeżdżenia do Miskolca Mastercard przeliczy dziś na 35,97 USD. Co przy dzisiejszym kursie sprzedaży USD w Alior Kantorze 3,91 PLN daje 14,06 zł.
Jak dla mnie może być, zwłaszcza że dolary kupowałem poniżej 3,80 zł, jak była okazja )
3. To już nieaktualne, ale takie same przeliczenia obowiązywały dla karty kredytowej
dawnego Polbanku i tu już była oferta nie do pobicia, bo dochodziła funkcja kredytowa czyli brak konieczności zaopatrywania się w środki z góry. ZTCP Pekao dla kart kredytowych ma standardowy sposób przeliczania z dość wysokimi prowizjami.
|