Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Pod koniec sierpnia będę wyjeżdżał na Erasmusa do Budapesztu. Zastanawiam się, w jaki sposób najlepiej rozegrać wymianę walut. Muszę, założyć konto w Euro by otrzymać grant z tytuł Erasmusa. Macie pomysł na najlepsze = najtańsze rozwiązanie? Myślałem nad założeniem konta w kantorze walutowym Alior Banku - i po przekazaniu grantu bezpłatny odbiór gotówki w euro w oddziale banku (wypłaty w bankomatach za granicą - pierwsza bezpłatna, kolejna 9zł), a następnie wymiana euro na forinty na miejscu w kantorze w Budapeszcie. Drugim pomysłem jest założenie konta walutowego w euro w Nest Banku (5 euro za wydanie karty, 0 zł za wypłaty z bankomatów, średni spread 6%). Co jest korzystniejsze - płatności kartą w euro, czy może płatności kartą w PLN? Macie pomysły na najkorzystniejsze rozwiązanie?
Liczba postów: 15
Liczba wątków: 4
Reputacja:
2
Mam pytanie czy za płacenie kartą Pekao s.a za zakupy np. w supermarkecie na Węgrzech pobierane są jakieś opłaty . Czy tylko przewalutowanie ??
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Jeśli na kwitku kasowym są forinty, to przewalutowanie jest po bardzo korzystnym dla posiadacza karty kursie Unicredit. Już o tym pisałem. Jeśli zażyczymy sobie kwitka w złotych w restauracji albo przy bankomacie, do czego zachęca Maestro, to jesteśmy do tyłu jakieś 4%. W miniony weekend kurs Unicredit był 1,36...1,37 zł za 100 ft. Prowizji przy zakupach oczywiście nie ma z zasady nigdzie, również przy wypłacie z bankomatu UCB nie ma prowizji.
Liczba postów: 145
Reputacja:
44
Potwierdzam bardzo dobry kurs przy płaceniu kartą Mastercard Pekao SA. Mi wyszło jeszcze taniej kredytówką, choć debetowa również zawsze kurs poniżej 1,40.
Liczba postów: 8
Reputacja:
7
Witam że się wtrącę ale trzeba rozróżnić karta bankomatowa karta kredytowa
wybierając pieniądze nawet w Polsce z karty kredytowej płaci się prowizję z bankomatowej nie ale już robiąc zakupy opłata za obsługę transakcji w karcie kredytowej jest wiele niższa w Polsce jak i za granicami Polski