Liczba postów: 769
Liczba wątków: 22
Reputacja:
271
(26-09-2017, 19:38)tkoko napisał(a): (24-09-2017, 20:29)Pudelek napisał(a): Na szczęście Rumunii zazwyczaj tak nie trzepią jak np. Chorwaci, choć na głównych przejściach z Węgrami można stracić trochę czasu...
Musisz mieć bardzo "podejrzany" wygląd . nie ja, bo ja do Chorwacji nie jeżdżę Ale znajomych owszem, dość często. Mnie kiedyś bardzo lubili trzepać Serbowie, ale jakoś ostatnio im przeszło
Choć z tym wyglądem coś musi być, bo parę razy pytano się mnie, czy mam rodzinę na Bałkanach
Liczba postów: 429
Liczba wątków: 6
Reputacja:
424
tkoko pisał o irracjonalnej kontroli pomiędzy Chorwacją a Wenecją. To można wytłumaczyć tym, że w międzyczasie prom trochę przebywa na wodach eksterytorialnych.
Ja w tym roku zauważyłem bardziej irracjonalne działanie: w Chorwacji (Poreć) pobieżna kontrola dokumentów (dowód osobisty) i w Wenecji podobna ale dokładniejsza, natomiast przy wyjeździe z Wenecji "lotniskowa" procedura z prześwietlaniem bagaży i przejściem przez bramkę dla ludzi wracających do miejsca z którego wyruszyli . Faktem jest, że większe kłopoty mieli turyści spoza Schengen (chyba nie wszyscy dostali wizy). Nie domyślam się co niebezpiecznego można wywieźć z kilkugodzinnego pobytu w Wenecji poza setką zdjęć. Natomiast, jak przypomnę sobie te tłumy na placu San Marco, to aż strach pomyśleć o idiocie z "wypranym' mózgiem i pasem szahida
Reputacja:
271
To jest ostatnio typowe. Tysiące, dziesiątki tysięcy "uchodźców" napływają (kiedyś "przychodzą") przez granice bez żadnej kontroli, żadnych dokumentów, niczego - i są wpuszczani. Niby do sprawdzenia, ale już zostają. Więc trzeba na kimś się odegrać: turyści spełniają się idealnie jako kozły ofiarne, a pogranicznicy w tym przypadku mogą się wykazać, nie narażając się na zarzuty o rasizm, ksenofobię, islamofobię itp., bo wiadomo, że raczej za turystami, w dodatku kasiastymi (bo było ich stać na prom) nikt się nie ujmie...
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
To nie dlatego. Człowiek jak ubiera mundur, to sztywnieje, dostaje poczucia misji i napełnia się przekonaniem o własnej ważności.
Reputacja:
271
04-10-2017, 13:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2017, 13:12 przez Pudelek.)
To inny powód.
Natomiast sytuacja, kiedy masy ludzi przedostawały się przez granice bez żadnych dokumentów, tylko "na gębę" kontra skrupulatna kontrola "normalnych" obywateli, w dodatku między dwoma krajami unijnymi, nie jest czymś normalnym. Dodatkowo wydostając się z terenu Schengen. To już jest zwykła złośliwość.
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 0
Reputacja:
222
Reputacja:
2,449
Wenecjanie i Barcelanie są wnerwieni dużą liczbą turystów. Być może starają się uprzykrzyć im życie.
Reputacja:
271
Postawić na rogatkach patrole, turystów w ogóle nie wpuszczać, od razu przestaną być wnerwieni, tylko niech później nie płaczą, że nie ma z czego żyć...
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 3
Reputacja:
28
Też miałem przygodę jadąc do Wenecji, ale ze Słowenii. Najpierw autobus miał trzy godziny opóźnienia, potem na autostradzie weszła włoska policja, która po zobaczeniu polskiego dowodu kazała mi wyjść i rozpakować wszystkie bagaże. Towarzyszył mi w tym pewien czarnoskóry, którego oprócz tego przy okazji zapytali "czy przewozi narkotyki" - tak jakby miał się tak łatwo przyznać. A to był już chyba weteran trzepania na granicy, bo od razu zaczął się rozbierać do naga. Nie zdążył, bo policjantere stwierdzili, że nie trzeba, ale paszport to mu pod mikroskopem sprawdzali. Na dnie plecaka miałem pierwszą parę butów, celowo i z poważnych powodów zawiniętą w kilka worków na samym dnie. Po ich odwinięciu pan tylko skomentował "perfekto, hew e najs trip". Jak tak teraz myślę, to mogłem je mieć z wierzchu - może zniechęciliby się prędzej, co zaoszczędziłoby mi sporo czasu przy upychaniu wszystkiego z powrotem.
Reputacja:
2,449
|