21-05-2019, 19:02
Awaria samochodu w drodze na Węgry
|
21-05-2019, 19:15
(21-05-2019, 19:02)tkoko napisał(a): Pierwsza z wyszukiwarki Google Kwoty z kosmosu, Warta Assistance Złoty+ za rok, nie za dwa tygodnie, zapłaciłem 152 zł. (21-05-2019, 19:15)blackberry napisał(a):(21-05-2019, 19:02)tkoko napisał(a): Pierwsza z wyszukiwarki Google Tyle że w Warcie masz np. 400km na holowanie https://warta24.pl/samochod/assistance/ a tu masz typowo turystyczną ofertę, obliczoną dla dwóch osób jadących do Chorwacji, czyli 1000-2000km od domu, zależy skąd jedziesz
21-05-2019, 21:44
(21-05-2019, 18:50)Tomeq napisał(a):(21-05-2019, 16:12)schibcia napisał(a): Można wykupić krótkoterminowy assistance. Ja tak kiedyś robiłem. Chyba miesięczny. Ale tak jak powiedziano, różnica w cenie jest - za miesiąc to ok 150 zł (nie pamiętam dokładnie) a za cały rok np.250. Dlatego teraz wykupuję całoroczny, biorąc pod uwagę wakacyjny wyjazd za granicę, a w ciągu roku jeśli gdzieś jadę to się już nie martwię. Oczywiście pozostaje jeszcze wybór pakietu, bo są różne opcje i cena, którą orientacyjnie podaję jest za pakiet, który ja brałem. Najbardziej mi zależało na możliwości holowania do 500 km we wskazane miejsce, bo to gwarantowało mi ewentualne holowanie w granice Polski. Samochód zastępczy na kilka dni itp. Opcji jest dużo i trzeba dokładnie przejrzeć co i jak.Może ktoś da jakieś linki do takiego asistance onlain z którego korzystał ? Podpinam się pod temat .
Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków. Pani czesieko
(21-05-2019, 18:28)blackberry napisał(a):(21-05-2019, 18:03)rustin napisał(a): Możesz dać namiary na ten warsztat w Bogacs? Tak jak napisał blackberry. Przy stacji. Korzystaliśmy ze znajomymi z tego warsztatu już parokrotnie, ale wcześniej były to drobiazgi. Łatanie opony i jakieś drobne tematy. Jest jeszcze drugi warsztacik, gdzieś z tyłu za stacją, raz tam byłem i jest tam facet, który troche mówi po słowacku, ale też mieli full roboty i nie przyjęli nas wtedy. Fakt, że w sezonie mają obłożenie, w końcu w lato kupa ludzi w okolicy.A mechanicy w Bogacs też chodzą na urlopy.. Tylko się zastawiam, gdzie oni wtedy jadą?? Przecież na Węgrzech to już mieszkają???
21-05-2019, 23:23
(21-05-2019, 21:07)tkoko napisał(a):To skąd jadę nie ma znaczenia, ważne, ile kilometrów np. holowania obejmuje polisa, więc nie wiem w czym moja oferta jest gorsza, bo ta ERV wygląda tak:(21-05-2019, 19:15)blackberry napisał(a):(21-05-2019, 19:02)tkoko napisał(a): Pierwsza z wyszukiwarki Google [*]naprawa na miejscu zdarzenia, [*]jeśli naprawa jest niemożliwa – holowanie do miejsca wskazanego przez Ubezpieczonego (200 km w razie awarii i 500km w razie wypadku), [*]samochód zastępczy (na okres 2 lub 5 dni), [*]koszty powrotu Ubezpieczonego do miejsca zamieszkania lub koszty kontynuacji podróży do miejsca docelowego, [*]zakwaterowanie na okres naprawy (do 3 nocy), [*]usługi informacyjne (np.: udzielenie informacji o sposobie postępowania w razie zajścia wypadku ubezpieczeniowego oraz o zasadach spisywania oświadczenia powypadkowego, udzielenie informacji o numerach telefonów oraz adresach najbliższych warsztatów samochodowych, a na terenie Polski: szpitali, aptek, hoteli, moteli, stacji paliw, bankomatów). Moja Warta obejmuje 400 km. więc to trochę więcej niż 200 km., oczywiście mówimy tu o awarii, a nie o wypadku, bo tego nikomu nie życzę i trzymał się tu będę assistance raczej jako pomocy w nagłych, a nie ekstremalnych przypadkach. Uprę się też, że miesięczne polisy są bez sensu, lepiej zapytać swojego ubezpieczyciela co proponuje i skorzystać, nie będzie gorzej. I jeszcze wspomnię o takim ubezpieczeniu, które być może ktoś ma a o nim nie pamięta, często banki dodają do konta czy kart całkiem niezłe bonusy w postaci ubezpieczenia, warto się zainteresować:-) (21-05-2019, 21:44)czesieko napisał(a):(21-05-2019, 18:50)Tomeq napisał(a): Może ktoś da jakieś linki do takiego asistance onlain z którego korzystał ? Chcecie tam jeździć auta naprawiać czy co ? hihihi blackberry czy w warcie jest jakiś limit wieku pojazdu - kiedyś pytałem tak ogólnie i powiedzili mi, ze wiek auta do 10 lat ale nie wiem czyja to oferta była bo to było u multiagenta. Szukam na stronie warty ale nie widzę nic na ten temat.
22-05-2019, 11:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2019, 11:45 przez blackberry.)
Nie wiem, mój samochód nie ma 10 lat więc nie pytałem, ale chyba nie. Przejrzałem OWU, na pewno nie, 10 lat tylko w pakiecie platynowym, ale to już full wypas. Ale z ciekawostek to mają jeszcze pakiet 15 dniowy za niecałe 90 zł. A i dodam jeszcze, że nie mam żadnych związków biznesowych, rodzinnych czy jakichkolwiek innych z Wartą.
(22-05-2019, 11:26)blackberry napisał(a): Nie wiem, mój samochód nie ma 10 lat więc nie pytałem, ale chyba nie. Przejrzałem OWU, na pewno nie, 10 lat tylko w pakiecie platynowym, ale to już full wypas. Ale z ciekawostek to mają jeszcze pakiet 15 dniowy za niecałe 90 zł. A i dodam jeszcze, że nie mam żadnych związków biznesowych, rodzinnych czy jakichkolwiek innych z Wartą. Znalazłem info na stronie warty:
blackberry porównujesz "zwykłe" assistance gdzie maksymalna odpowiedzialność Warty jest do 10 tys złotych, z ubezpieczeniem turystycznym gdzie odpowiedzialność ubezpieczyciela jest do 40 tys ale euro
Tu masz przykładową kalkulację turystyczną dla 2+1, dla hipotecznej Czarnogóry u różnych ubezpieczycieli; https://kalkulator.wakacyjnapolisa.pl/of...8I#/offers Co do Warty i assistance złoty+ to mam "bezpośrednie" porównanie, gdyż rok temu miałem "wątpliwą" przyjemność korzystania z ubezpieczenia Warty w wariancie "full" OC, AC, Assistance złoty+, NNW. Wartość samochodu przy ubezpieczaniu: 10800 zł, wyliczone z kalkulatora Warty. Dwa tygodnie później wypadek i "szkoda całkowita". Wartość samochodu 8700 zł !!! . Wycena złomu 3900zł, do wypłaty 5100zł . Ja z żoną wyszliśmy z wypadku "tylko potłuczeni" = zero wypłaty. Wnuczka ciężkie uszkodzenie oczodołu, z połamaniem, wyciek płynu mózgowego, złamana ręka itd., 700zł (sama ręka to z OVU powinno być 500zł/5%). Za samochód o podobnym stanie zapłaciłem 13000zł. Tak że chcąc cokolwiek porównywać, porównujmy ten sam zakres ubezpieczenia. Tak na marginesie, brak paliwa, koło, czy nawet naprawa, na to szkoda czekać na Assistance, bo w sumie będzie to droższe niż we własnym zakresie (autoryzowane przez ubezpieczyciela zakłady), istotne jest moim zdaniem zabezpieczenie od konsekwencji wypadku, ciężkiej choroby, itd., gdzie kwoty są wyższe niż suma ubezpieczenia, a których nie pokrywa EKUZ. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|