Witam. W tym roku nasze plany urlopowe kierują nas do Egeru. Mam pytanie, wyjeżdżamy z Poznania w najbliższy piątek z krótkim postojem w Katowicach. Nawigacja pokazuje mi trasę przez Cieszyn trasa częściowo przebiega przez Czechy Słowację. Czy potrzebuję na te odcinki winiety? Może lepiej jechać na Zwardoń i odpadnie sprawa winiety Czeskiej jeśli jest potrzebna. Część tras (autostrad i tras szybkiego ruchu) przebiega odcinkami obwodnic miast czy one są również płatne. Może lepiej wybrać opcję w automapie drogi bezpłatne,lecz tu obawiam się uciążliwości trasy. Dzięki za info. Różnica w czasie przejazdu jest niewielka.
Trasa Poznań Eger
|
19-06-2019, 8:10
Można pojechać ładą widokową trasą na Poprad czyli od Krakowa do Białki Tat. przez narodowy park słowacki.
Na Słowacji nie pogoni bardzo nie ma gdzie a pozatym strasznie dają "pokutu".
20-06-2019, 22:21
witaj , nawigacja to nie ma co ufać , a ze najkrótsza to nie znaczy sie ze najszybsza , polecam ci do Egeru obrać droge na Kosice , omijasz autostradę na SK tam jej masz zaledwie 60 km a stracsz tylko 30 min a na Węgry zarz za granicą masz sklepiki z winetami spokojnie rozumieją po naszemu nie masz żadnego stresu i żadne e winety to błazenada , przez Poprad jest najkrótsza droga ale nie polecam bo stracisz tam więcej paliwa góry, zakręty. światła, roboty niż troche dalej jak przez Kosice , jak coś z zapytaniem to na emaila ci moge doradzć , znam tam dokładne te tereny czesto tam zwiedzam a to z racji nie dalekiej odległości jaka mam , pozdrawiam
21-06-2019, 9:40
Omijajcie Koszyce z daleka ... roboty drogowe na D1 pomiędzy Preszowem i Koszycami
![]()
21-06-2019, 9:58
21-06-2019, 12:16
- Stop dla ciężarówek na Słowacji jest w niedziele. Jutro jest sobota, więc licz się z większym natężeniem ruchu ciężarówek.
Po tej równoległej (nr.20) do autostrady D1 też może być trudno. Trwa budowa węzła na D1 (Preszów-południe), mijanka na autostradzie. - Dzisiaj na M3 i M5 po południu nic szczególnego, roboty drogowe nie były przeszkodą dla kierowców. Co może być jutro ... ? ... tego nie wiem. W dni powszednie omijam Budapeszt z daleka. Prace na obwodnicy Budapesztu (M0) są powodem korków. Dzisiaj też był taki na długości ok. 10 km. Jeśli nie jesteś ciekawy Budapesztu, omiń go. Jest taka możliwość: trzeba zjachać z M7 (Füzesabony, Heves, Jászapáti, Újszász, Cegléd) i wjachać na M5 w Kecskemét. Trasa krótsza ok.50 km. Przejazd 10-20 minut dłuższy.
24-06-2019, 10:21
Dziękuję
![]() ![]() ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|