11-07-2013, 14:11
(17-07-2012, 21:07)fvg napisał(a): andrasz, Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ). Fantastyczna sprawa. Dzięki niej parę razy, gdy musiałem odwiedzić na Węgrzech lekarza czy szpital (i to się zdarzyło ) nie musiałem zupełnie nic płacić za wizytę. Naprawdę użyteczne. Można ją wyrobić w miejscowym oddziale NFZ. Wystarczy zaświadczenie o ubezpieczeniu, deklaracja czasu trwania wyjazdu i dowód osobisty (jeśli czegoś zapomniałem, poprawcie mnie). Później możemy się już cieszyć spokojnym wyjazdem. Kartę pokazujemy u lekarza, a wszelkie koszty związane z pomocą medyczną pokrywa NFZ.
Wczoraj odbierałem swoją więc jeśli ktoś pracuje na umowę o pracę to wystarczy druk o wydanie tej karty i po PESELu dojdą. W innych przypadkach potrzebne druk z roboty lub urzędu. Jak ktoś chce wyrobić za kogoś to musi się zaopatrzyć w upoważnienie, jeśli się odbiera współmałżonka to przynajmniej we Wrocławiu dają bez upoważnienia. Ja na wyrobienie 5 kart czekałem 2,5 godziny a samo wyrobienie trwa 8 minut. Nie chodzić w piątki bo spóźnialskich jest dużo i długo się czeka. karta ta jest ważna tylko w państwowej służbie zdrowia prywatny może jej nie honorować