27-07-2013, 14:08
Przepisy na bogracza znać, to dobre jadło w gębie... no cóż od czegoś zacząć trzeba. Ze mną też tak było, ale moja przygoda z bograczem to stare dzieje. Fakt, poczętki były trude. Trochę nostalgii... zaczynałem od najprostszej potrawy, oto jak ją przygotować, czyli:
Paprykarz ziemniaczyny (paprikás krumpli) w bograczu.
Potrzeba:
1 kg ziemniaków
2 stołowe łyżki smalcu (może być i olej)
4-5 cebule
2 pomidory
1 papryka
3 łyżki mielonej papryki
2-3 ząbki czosnku
sól
Cebulę kroimy na drobno, w kostki. Obrane ziemniaki dzielimy na czworo. W bograczu na smalcu zeszklić cebulę, mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy papryki mielonej i mieszamy. (Pamiętajmy o najważniejszym – nie przypalić sproszkowanej papryki, bo nasza potrawa będzie gorzka). Następnie do bogracza wrzucamy pokrojone ziemniaki, solimy, lekko podgrzewamy bogracz ciągle mieszając… po kilku minutach dolewamy wody tak, aby na 2-3 cm przykryła ziemniaki. Następnie solimy do smaku, dodajemy rozdrobniony czosnek, jak jest potrzeba dolewamy wody, gotujemy na małym ogniu – nie mieszamy, lecz kręcimy bograczem w lewo, w prawo. Przed zakończeniem gotowania dodajemy w kostki pokrojone pomidory i paprykę i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Serwujemy z ogórkami małosolnymi… po polsku.
Naturalnie ten przepis można odpowiednio podrasować, bo jako dodatek nasz „paprikás krumpli” możemy wzbogacić dodając do bogracza kiełbasy lub boczku wędzonego. Często też paprykarz gotuję z zacierką z 1-2 jaj, wówczas gotuję go z większą ilością wody, zacierka go zagęści.
Paprykarz ziemniaczyny (paprikás krumpli) w bograczu.
Potrzeba:
1 kg ziemniaków
2 stołowe łyżki smalcu (może być i olej)
4-5 cebule
2 pomidory
1 papryka
3 łyżki mielonej papryki
2-3 ząbki czosnku
sól
Cebulę kroimy na drobno, w kostki. Obrane ziemniaki dzielimy na czworo. W bograczu na smalcu zeszklić cebulę, mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy papryki mielonej i mieszamy. (Pamiętajmy o najważniejszym – nie przypalić sproszkowanej papryki, bo nasza potrawa będzie gorzka). Następnie do bogracza wrzucamy pokrojone ziemniaki, solimy, lekko podgrzewamy bogracz ciągle mieszając… po kilku minutach dolewamy wody tak, aby na 2-3 cm przykryła ziemniaki. Następnie solimy do smaku, dodajemy rozdrobniony czosnek, jak jest potrzeba dolewamy wody, gotujemy na małym ogniu – nie mieszamy, lecz kręcimy bograczem w lewo, w prawo. Przed zakończeniem gotowania dodajemy w kostki pokrojone pomidory i paprykę i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Serwujemy z ogórkami małosolnymi… po polsku.
Naturalnie ten przepis można odpowiednio podrasować, bo jako dodatek nasz „paprikás krumpli” możemy wzbogacić dodając do bogracza kiełbasy lub boczku wędzonego. Często też paprykarz gotuję z zacierką z 1-2 jaj, wówczas gotuję go z większą ilością wody, zacierka go zagęści.