(09-12-2015, 17:22)Komarek napisał(a):Cytat:C-X 1234 - samochody eksploatowane przez obcokrajowców. . (od 1. kwietnia 2009. roku nie wydają takich nowych tablic)...
W listopadzie dostalismy trzy tablice C
Korzystałem z węgierskiej Wikipedii. Po Twoim wpisie szukałem w przepisach węgierskiego prawa.
Okazało się, że autor notatki w Wikipedii źle zinterpretował zapis ustępu 10 paragrafu 120, podrozdziału 28 Przepisy przejściowe, Rozdziału V. Przepisy końcowe Rozporządzenia Rządu nr 326/2011 (XII.28) o zadaniach administracyjnych dotyczących komunikacji na drogach publicznych, o wydawaniu i unieważnianiu dokumentów komunikacyjnych.
(326/2011. (XII. 28.) Kormány rendelet a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról)
Wspomniany przepis "2009. április 1-je előtt kiadott C kezdő betűjelű különleges rendszámtáblával ellátott járművel annak az - ügyfél kérelme alapján, illetve a jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás nyilvántartásba vételére irányuló közlekedési igazgatási eljárás során történő - átrendszámozásáig lehet közlekedni."
Prawie po Do czasu przerejestrowania można poruszać się samochodem zaopatrzonym w specjalne tablice rejestracyjne z początkową literą C wydane przed 01. kwietnia 2009 roku na podstawie prośby petenta oraz w przypadku rejestrowania zmiany praw własności pojazdu w procesie administracyjnym dotyczącym komunikacji.
Nie znalazłem zapisów o wstrzymaniu wydawania takich tablic.
Należałoby jeszcze wspomnieć o tablicach zarezerwowanych dla niektórych instytucji. Wrócę do tego w krótkim czasie.