Borleves - zupa z wina
#7
Zupa porzeczkowa z winem

składniki:
6 szt goździków
1 szt gałka cynamonu
500 g porzeczek czerwonych
100 g cukru
30 ml różowego wina
10 ml śmietanka
100 g mąki ziemniaczanej
80 ml woda
Sczypta soli
Przygotowanie:
Gotujemy w 20 ml wody gożdziki i cynamon póki połowa woda wyparuje.
1. Przecedzamy wodę.
Myjemy porzeczki i wyrzucamy złe kawałki.
Gotowanie:
Gotujemy 60 ml wody z cukrem i szczyptą soli.
Dodajem perzecedzoną, przyprawioną wodę.
Gdy doprowadzimy wodę z cukrem do wrzenia posypujemy porzeczką i polewamy winem, ponownie gotujemy.
Wlewamy śmietankę i mąkę ziemniaczaną, aż otrzymamy konsystencję zupy, dalej gotujemy.
Miksujemy blenderem lub mikserem.
Gdy zupa ostygnie, wkładamy do lodówki, gdy wysztarczająco schłodnieje można serwować.
Smacznego
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Borleves - zupa z wina - przez Orvos - 08-08-2012, 17:54
RE: Borleves - zupa z wina - przez Orvos - 22-08-2012, 11:28
RE: Borleves - zupa z wina - przez Orvos - 23-08-2012, 18:50
RE: Borleves - zupa z wina - przez Waldek - 23-08-2012, 19:26
RE: Borleves - zupa z wina - przez winiarniawegierska - 28-09-2012, 22:25
RE: Borleves - zupa z wina - przez Waldek - 28-09-2012, 22:54
RE: Wina węgierskie - przez fvg - 08-08-2012, 19:29

Podobne wątki&hellip
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Wina węgierskie fvg 707 458,539 18-12-2024, 17:27
Ostatni post: Remik
  Węgry - kraj winogron i wina Klimaty Węgierskie 16 21,050 19-10-2016, 21:47
Ostatni post: Sztasek
  Węgierscy producenci wina shagrat 3 7,433 15-08-2016, 16:22
Ostatni post: hanek
  Kronika węgierskiego wina Klimaty Węgierskie 6 6,167 14-09-2012, 20:44
Ostatni post: malika_12



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości