28-09-2012, 22:25
Zupa porzeczkowa z winem
składniki:
6 szt goździków
1 szt gałka cynamonu
500 g porzeczek czerwonych
100 g cukru
30 ml różowego wina
10 ml śmietanka
100 g mąki ziemniaczanej
80 ml woda
Sczypta soli
Przygotowanie:
Gotujemy w 20 ml wody gożdziki i cynamon póki połowa woda wyparuje.
1. Przecedzamy wodę.
Myjemy porzeczki i wyrzucamy złe kawałki.
Gotowanie:
Gotujemy 60 ml wody z cukrem i szczyptą soli.
Dodajem perzecedzoną, przyprawioną wodę.
Gdy doprowadzimy wodę z cukrem do wrzenia posypujemy porzeczką i polewamy winem, ponownie gotujemy.
Wlewamy śmietankę i mąkę ziemniaczaną, aż otrzymamy konsystencję zupy, dalej gotujemy.
Miksujemy blenderem lub mikserem.
Gdy zupa ostygnie, wkładamy do lodówki, gdy wysztarczająco schłodnieje można serwować.
Smacznego
składniki:
6 szt goździków
1 szt gałka cynamonu
500 g porzeczek czerwonych
100 g cukru
30 ml różowego wina
10 ml śmietanka
100 g mąki ziemniaczanej
80 ml woda
Sczypta soli
Przygotowanie:
Gotujemy w 20 ml wody gożdziki i cynamon póki połowa woda wyparuje.
1. Przecedzamy wodę.
Myjemy porzeczki i wyrzucamy złe kawałki.
Gotowanie:
Gotujemy 60 ml wody z cukrem i szczyptą soli.
Dodajem perzecedzoną, przyprawioną wodę.
Gdy doprowadzimy wodę z cukrem do wrzenia posypujemy porzeczką i polewamy winem, ponownie gotujemy.
Wlewamy śmietankę i mąkę ziemniaczaną, aż otrzymamy konsystencję zupy, dalej gotujemy.
Miksujemy blenderem lub mikserem.
Gdy zupa ostygnie, wkładamy do lodówki, gdy wysztarczająco schłodnieje można serwować.
Smacznego