15-04-2021, 15:19
(15-04-2021, 10:48)Sztasek napisał(a): "Prawda, tak jak kij, ma dwa końce"
Większość ludzi z mojego otoczenia ze spokojem przyjęło do wiadomości obowiążki nałożone na obywateli ze względu na pandemię koronawirusa. Jest jednak mniejszość, która nie stosuje się do obostrzeń twierdząc że wprowadzone ograniczenia naruszają ich osobistą wolność. Mamy dwa obozy, oba pragną normalnie żyć według własnych zasad i co dalej?
Kilka razy byłem świadkiem, jak ochrona nie wpuściła do sklepu osoby bez maseczki. Nie opisuję jej skrajnie chamskiego zachowania wobec ochroniarzy, ale skoro sa przepisy związane z ochroną zdrowia w czasie pandemii to tych należy przestrzegać. Każdy z nas ma swoje prawa a te nie w każdym przypadku można idealizować. Każdy z nas ma prawo do ochrony własnego zdrowia, osobiście dbam o jego maksymalną ochronę: obecnie w dobie pandemii ograniczyłem prywatne kontakty, stosuję maseczkę ochronną w miejscach publicznych, zrezygnowałem z koncertów, wykładów... ale i oczekuję tego, aby osoby kontaktujące się osobiście za mną przestrzegały zasad obowiązujących obywateli w czasie pandemii. Nie jestem nosicielem koronawirusa, w moim wieku każda choroba dla mnie stwarza zagrożenie. Skoro ja nie jestem osobą noszącą zagrożenie chorobą zakaźną, oczekuję od mojego otoczenia aby ono nie narażało mnie na utratę zdrowia bądź w najgorszm przypadku ...
Wcześniej napisałem: Otrzymałem też "Védettségi Igazolvány ... Immunity Certificate". Tylko co mi da takie zaświadczenie, skoro wyjeżdżając na "wakacje" nie mam pewności co do osób z którymi spotkam się przypadkowo lub nawiążę kontakty. Obostrzenia powoli są luzowane i to jest namiastką powrotu do normalności. Jak będzie dalej, to już zależy od nas samych.
Nie oczekujmy, że "telewizyjne zaklecia samego wodza" ochronią nas od problemów.
obecnie aktywnie chorych 271 963, w szpitalu przebywa 9 848 osób w tym pod respiratorem 1 156.
Sztasek jestem dokładnie tego samego zdania jest zaraza i nie ma o czym dyskutować.
Pozdrawiam wszystkich węgromaniaków. Pani czesieko