18-02-2014, 19:25
(18-02-2014, 18:18)Kamjon napisał(a): a to się uśmiałem. ten nagłówek o bezdomnym, który wygrał na loterii widziałem kilka razy na różnych serwisach, ale jakoś nie otwierałem artykułu.
byłem przekonany, że to Stany będą (takie rzeczy tylko w USA ), a to, proszę bardzo, nasze Węgry... nieźle
Miałem dokładnie tak samo
Widziałem ten nagłówek w różnych serwisach i nie otwierałem, bo mi było szkoda czasu na kolejny tekst "od zera do milionera". Tymczasem słuchając wiadomości w radiowej "Trójce" podano, że "... w loterii na Wegrzech ... itd." i dopiero wtedy wróciłem do info w serwisach.
A tak swoja drogą to problem bezdomności jest w wielu krajach. Trudno jest powiedzieć, czy 30 tys. na 10 mln mieszkańców, to dużo, czy mało, bo nie mam punktu odniesienia do innych krajów.
Natomiast ustawa na podstawie której bezdomni będą surowo karani za spanie na ulicach nie jest ewenementem. Niedawno czytałem, że w Hiszpanii, czy Portugalii, gdzie funkcjonują podobne przepisy też odbyły się masowe protesty sugerujące, że jest to bezsensowne niejako podwójne karanie takich osób, które już zostały ukarane przez los. Ponadto takie karanie to jedynie łatwiejsza dla rządzących likwidacja skutków zjawiska, a nie trudniejsza praca nad zapobieganiem jego przyczynom.