Liczba postów: 1,180
Liczba wątków: 77
Reputacja:
425
Imre Kertész ma obecnie 83 lata i ponad 10 lat mieszka w Berlinie. Kiedy wyjechal z Budapesztu mial juz po 70-tce. Zeby w tym wieku wyjechac ze swojego kraju trzeba miec bardzo dobre powody. Zreszta duzo mowil na ten temat w dlugim wywiadzie dla "Le Monde" nie tak dawno temu. Po przeczytaniu wszystko jasne...
Liczba postów: 184
Liczba wątków: 6
Reputacja:
44
Ja, niestety, nie umiem zapoznać się z wywiadem po węgiersku, ale czytałem obszerny fragment po angielsku. Kertész twierdzi, że część Węgrów uległa wpływom Orbána niczym baśniowego Szczurołapa z Hameln. Dlatego i decyzja o pozostawieniu archiwum Niemcom wydaje mi się znamienna, choć nie widziałem takiej wypowiedzi pisarza. Może w wywiadzie węgierskim znalazła się wzmianka - to pytanie do Waldka, Ribizli lub innych użytkowników dobrze znających węgierski. Ja czytałem o tym z drugiej ręki, tzn. w felietonie red. Passenta.
Liczba postów: 3,685
Liczba wątków: 85
Reputacja:
2,449
Ja za Passentem nie przepadam, zmęczyłem więc po angielsku wywiad z LeMoniady, dziwny facet dla mnie, co przed węgierskim faszyzmem uciekł do Berlina, no ale jak go nie ścigają to dobrze i niech tak zostanie. Faszyści to nie są prawacy, lecz właśnie lewacy.
Liczba postów: 1,180
Liczba wątków: 77
Reputacja:
425
22-12-2012, 23:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2012, 23:34 przez Ribizli.)
Wywiad w Le Monde ukazal sie w lutym 2012 roku, a przekazanie archiwum nastapilo w listopadzie 2012. Wlasciwie pierwsza czesc swojego archiwum zdeponowal juz w 2001 roku a teraz oddal druga. Oryginalny wywiad zostal zaksiegowany do archiwum Le Monde'a i nie moge go znalezc w internecie. Sa tylko jego przeklady na angielski i wegierski. W przekladzie wegierskim nie ma nic na temat przekazania archiwum. Wydaje mi sie , ze Imre K. nie czuje sie najlepiej (ma zaawansowanego Parkinsona) i szykuje sie powoli na Tamten Swiat. A moze tez z powodow praktycznych chce miec swoje dokumenty do wgladu w miejscu, w ktorym mieszka obecnie.