(13-04-2014, 10:49)Rafał napisał(a): Jeżeli ktoś był, przeszedł, widział, proszę o opinie i informacje praktyczne typu parkowanie, polecane szlaki, czasy przejścia itd.
Harok-ko widziałem tylko z daleka, ale Istallos-ko i Tar-ko na własne nogi Na pewno pewien obraz znajdziesz w mojej galerii sprzed dwóch lat (część tekstu wrzuciłem nawet na forum gdzieś tutaj):
https://picasaweb.google.com/11034450638...BukoweBukk
co do parkowania to nie pomogę, bo spałem na kempingu w Szilvasvarad. Polecam wędrówkę z przejażdżką kolejką w głąb doliny
Czasy przejść - też nie pamiętam dokładnie, nie mniej wędrówka zajęła nam niemal cały dzień (ale też się nie spieszyliśmy, robiliśmy długie przerwy).
Do jaskini nad Szalajką jest krótko, ale często tłum ludzi. Dalej na Istallos-ko jest pusto, ale ostre podejście - sam szczyt jest zalesiony, prócz krzyża widoków zero, zatem wejście tam aby tylko wejść jest trochę bez sensu. Z Tar-ko z kolei widoki piękne i faktycznie bardzo beskidzkie
Widoki też są z wieży nad Szilvasvarad (Milleniumi kilato), ale jest ona dość nisko, więc tylko praktycznie w kierunku granicy węgiersko-słowackiej.
PS>mapę gór Bukowych szło kiedyś kupić w Sklepie Podróżnika na Placu Wolności w Katowicach - masz niedaleko, tylko chop za granicę - to ta sama mapa, co podałeś w linku (a właściwie w linku jest jedna z dokładniejszych map z tego zestawu), ale obejmująca całe pasmo.